Wykonanie
Przepis jest bardzo prosty, a do tego ciasto jest bardzo smaczne. Do sezonu
truskawkowego jeszcze daleko, a ja mam do zaprezentowania przepis z
truskawkami. Ciasto smakuje wyśmienicie.Składniki na
biszkopt:
- 5-6
jajek ( w zależności o wielkości),- 1 szklanka
cukru,- 1 szklanka
mąki ,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia.Składniki na krem:- 1 opakowanie budyniu,- 500ml
mleka,- 2 łyżki
mąki,,- 3 łyżki
cukru pudru- 200g
masła,Przygotuj jeszcze:- 500g
truskawek- 2
galaretki truskawkowe- 3/4l
wodyBiszkopt:
Białka odzielić od
żółtek i ubić na sztywno. Ubijać stopniowo dosypywać
cukier, a
potem po jednym
żółtku (każde kolejne dodawać dopiero, kiedy poprzednie połączy się z masą). Następnie po łyżce dodawać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie łyżką. Gotową masę przełożyć do natłuszczonej i obsypanej
mąką formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekrnika do 180 st.C i piec przez 25-30 minut. Piekarnik wyłączyć i otworzyć, blachę z
ciastem zostawić w nim jeszcze przez ok. 10 minut, żeby ciasto nie opadło. Ostudzić.Krem buyniowy:
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem
mąki i
cukru. Garnek przykryć folią spożywczą, żeby nie powstała "skorupka" i zostawić do ostygnięcia. Dodać miękkie
masło, a
potem po łyżce dodawać zimny
budyń, utrzeć na gładką masę.Tak przygotowany krem wyłożyć na
biszkopt.
Truskawki umyć i obrać z szypułek, ułożyć na
budyń.Zalać tężejącą
galaretką (przygotowaną z 2 opakowań
galaretki rozpuszczonej w 3/4l
wody - mniej niż napisane jest na opakowaniu).Wstawić do stężenia do lodówki.Smacznego,
Kasia : )