ßßß
- 5-6 jajek ( w zależności o wielkości),- 1 szklanka cukru,- 1 szklanka mąki ,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.Składniki na krem:- 1 opakowanie budyniu,- 500ml mleka,- 2 łyżki mąki,,- 3 łyżki cukru pudru- 200g masła,Przygotuj jeszcze:- 500g truskawek- 2 galaretki truskawkowe- 3/4l wodyBiszkopt:
Białka odzielić od żółtek i ubić na sztywno. Ubijać stopniowo dosypywać cukier, a potem po jednym żółtku (każde kolejne dodawać dopiero, kiedy poprzednie połączy się z masą). Następnie po łyżce dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie łyżką. Gotową masę przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekrnika do 180 st.C i piec przez 25-30 minut. Piekarnik wyłączyć i otworzyć, blachę z ciastem zostawić w nim jeszcze przez ok. 10 minut, żeby ciasto nie opadło. Ostudzić.Krem buyniowy:Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem mąki i cukru. Garnek przykryć folią spożywczą, żeby nie powstała "skorupka" i zostawić do ostygnięcia. Dodać miękkie masło, a potem po łyżce dodawać zimny budyń, utrzeć na gładką masę.Tak przygotowany krem wyłożyć na biszkopt. Truskawki umyć i obrać z szypułek, ułożyć na budyń.Zalać tężejącą galaretką (przygotowaną z 2 opakowań galaretki rozpuszczonej w 3/4l wody - mniej niż napisane jest na opakowaniu).Wstawić do stężenia do lodówki.Smacznego, Kasia : )