Wykonanie
            Na czwarte urodziny mojej siostrzenicy postanowiliśmy zrobić niespodziankę i upiec wyjątkowy tort. Koncepcje były różne ale jedna szczególnie nam się spodobała. Była to imitacja morza podczas zachodu słońca z syrenką na kokosowej wyspie, w towarzystwie delfinka. Solenizantka była zachwycona, goście również.

 Biszkopt
Biszkopt:6 jaj1 szklanka 
cukru1 szklanka 
mąki1 
kisiel wiśniowy lub 
truskawkowy1 łyżeczka 
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubić utrwalić 
cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać 
żółtka. Następnie delikatnie wmieszać 
mąkę przesianą z 
proszkiem do pieczenia oraz 
kisielem. Upiec. Po wystygnięciu przekroić na dwa blaty.Wkładka orzechowa:4 
białka2 
żółtka10 dag 
cukru10 dag 
orzechów mielonych5 dag 
kokosu1 łyżeczka 
mąki pszennej1 łyżeczka proszku dopieczeniaWykonanie:
Białka ubić, utrwalić 
cukrem, następnie dodać 
żółtka i wszystkie pozostałe składniki. Upiec.Masa śmietanowa:330 ml. 
śmietany kremówki2 
galaretki brzoskwiniowe1 puszka 
brzoskwińWykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej 
wody. 
Brzoskwinie pokroić w kostkę. 
Śmietanę ubić, połączyć z chłodną 
galaretką oraz 
brzoskwiniami.Masa budyniowa:1/2 litra 
mleka1 
budyń śmietankowy3/4 szklanki 
cukru2 
żółtka1 
masłoWykonanie:Z 
mleka, 
cukru, 
żółtek oraz proszku budyniowego ugotować 
budyń. Wystudzić. 
Masło spienić i połączyć z wystudzonym 
budyniem. Część masy odłożyć do posmarowania 
boków i części góryPrzełożenie i dekoracje 
tortu:
Biszkopt, masa śmietankowa, wkładka orzechowa, 
biszkopt. Boki i część górnej powierzchni 
tortu posmarowałam cienko masą budyniową. Boki obsypałam pokruszonymi opłatkami. Fale morskie zrobiłam z różowego lukru.( W miejscu gdzie polałam 
lukier nie smarowałam masy.) Pozostałą część 
tortu posypałam kolorowym 
kokosem Wstawiłam własnoręcznie zrobioną 
palmę, na kokosowej wyspie ułożyłam laleczkę syrenkę oraz delfinka.Smacznego!