Wykonanie
Oto kolejny post z dodatkiem dyni. Dodatek
syropu imbirowego sprawia, że naleśniki są lekko pikantne i rozgrzewające, ale bardzo pyszne. A dodatek
mąki razowej czyni je bardziej sycącymi i zdrowszymi dla naszego układu pokarmowego.


Składniki:1 szklanka
mleka1 szklanka
wody1 szklanka
mąki razowej1 szklanka
mąki pszennej1-2
jajkaszczypta
soliszczypta
cukru4-5 łyżek
olejuWykonanie:Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe ( powinno
mieć konsystencję kwaśnej
śmietany ). W razie potrzeby dosypujemy jeszcze ciut
mąki, odstawiamy do odpoczęcia, a następnie na patelni smażymy naleśniki.Farsz:10 dag
białego sera2 szklanki drobno posiekanej dyni250 mililitrów
soku pomarańczowego1 łyżka
miodu1 łyżka drobno startego
imbiruodrobinka barwnika w koloże
wiśniowym ( niekoniecznie)Wykonanie:
Dynię gotujemy na parze do miękkości. W małym garnku zagotowujemy sok, dodajemy
miód i starty
imbir. Gotujemy na wolnym ogniu aż
syrop zgęstnieje ko.15 minut.
Dynię mieszamy z
serem i
syropem imbirowym. Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy naleśniki. Zapiekamy. Skrapiamy odrobinką krwawego
syropu imbirowego.Smacznego!