ßßß Cookit - przepis na Słodka rewelka

Słodka rewelka

nazwa

Wykonanie

Kolejną rozkoszą dla podniebienia jest ciasto kruche a do tego jabłka, orzechy i kokos, całość przełożona kremem orzechowo-kawowym. Przepis zaczerpnięty z książki siostry Anastazji.
Ciasto kruche:
30 dag mąki
1 kostka margaryny
10 dag cukru pudru
6 żółtek
1 łyżeczka proszku
5 jabłek
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i rozłożyć na 2 blaszkach. Wierzch jednego cista posypać bułką tartą. Jabłka obrać pokroić w plastry i ułożyć na cieście.
Ciasto orzechowe:
6 jaj
10 dag mąki
15 dag orzechów mielonych
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem i orzechy. Wylać na ciasto z jabłkami i upiec.
Ciasto z kokosem:
1 słoik powideł śliwkowych
1 słoiczek wiśni w syropie
4 białka
1 szklanka cukru
10 dag kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie;
Wierzch drugiego ciasta posmarować powidłem, wyłożyć wiśnie. Białka ubić utrwalić cukrem. Do utartych białek dodać pozostałe składniki i wymieszać. Tak utarte ciasto kokosowe wylać na wiśnie i upiec.
Krem:
1/2 l mleka
2-3 łyżki cukru
2 budynie waniliowe
1 kostka masła
3 łyżki mielonych orzechów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
rum do smaku
Wykonanie:
Z mleka, budyni oraz cukru ugotować budyń. Wystudzić a następnie utrzeć z masłem. Do utartego kremu dodać orzechy, kawę, rum.
Przełożenie ciasta:
1 ciasto z orzechami i jabłkami
2 krem
3 ciasto z kokosem
4 polewa
Źródło:http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2013/06/sodka-rewelka.html