ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "rewelka"

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "rewelka"

nazwa

Wykonanie

To ciasto zawiera takie bogactwo smaków, że na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Śliwki, powidła, kawowy budyń, pianka, orzechy i kruche ciasto- prawdziwa rewelka. Wbrew pozorom te smaki bardzo do siebie pasują, a ciasto jest po prostu przepyszne. Tym razem przepis wymyśliła moja mama.
*blaszka 25*34 cm
Składniki: na ciasto:
300 g mąki
250 g masła
100 g cukru pudru
6 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
100 g kokosu
5 łyżek mielonych orzechów włoskich na krem:
500 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru
1/2 kostki masła
dodatkowo:
2 szklanki śliwek
1 słoiczek powideł śliwkowych
Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Na jedno ciasto ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30 minut 180*C. Na drugim cieście rozsmarować powidła. Białka ubić z cukrem pudrem i kokosem. Wyłożyć na powidła i posypać orzechami. Piec w 180*C pół godziny. Na mleku ugotować budyń z cukrem i kawą. Do gorącego dodać masło i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto ze śliwkami. Przykryć ciastem z pianką.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/08/ciasto-rewelka.html