ßßß
Ciasto:40 dag mąki16 dag margaryny20 dag cukru pudru2 żółtka2 jaja2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaZ podanych składników zarobić cisto i schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować na dwa placki i jeden z nich upiec a drugi pozostawić surowy.Mak:30 dag maku ( sparzyć i przemielić)2 jajka20 dag cukru pudruzapach migdałowybakalieJajka z cukrem utrzeć na parze, dodać mak i pozostałe składniki. Tak przygotowany mak wyłożyć na surowe ciasto.Ser:80 dag sera5 jajek10 dag masła lub margaryny20 dag cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser i utrzeć pod koniec dodać proszek i ubitą pianę z białek. Na kruche ciasto wyłożyć mak i ser a następnie upiec.Jabłka:1 kg jabłek15 dag cukru1 galaretka1 mały cynamonJabłka obrać i zetrzeć na tarce a następnie usmażyć z cukrem i cynamonem, pod koniec dodać galaretkę. Ciepłe jabłka wyłożyć na wystudzone ciasto serowo-makowe, a wierzch przykryć wcześniej upieczonym ciastem kruchym. Wykończyć polewą.Smacznego!