Wykonanie
Lubię mieszać
rzem różne produkty, często w nietypowe połączenia, których sam bym się nie spodziewał. Kolejny powód to gotowanie w stylu wrzuć do garnka co masz w lodówce. Tym razem padło na niecodzienną kombinację
owoców i warzyw, całość z pewnością nie była zrobiona na słodko. Jako, ze lenistwo się szerzy i brudnych naczyń myć nie ma komu, danie jest jednogarnkowe.Składniki:- 4 duże
ziemniaki- 2 duże
pomidory-
cebula- 100ml
koncentratu pomidorowego- główka
czosnku-
jabłko-
świeża figa- mała
gruszka-
rodzynki-
sezam-
sól,
pieprz-
ostra papryka,
majeranekZiemniaki obieramy, kroimy w niewielką kostkę. Na suchą patelnię dodajemy 2-4 łyżki
sezamu i prażymy. Dorzucamy
ziemniaki i dolewamy
oliwy. Dusimy pod przykryciem(!) ok 10 minut na dużym ogniu, co chwilę mieszając. Dodajemy wtedy wszystkie pozostałe składniki:
czosnek w plastry,
cebulę drobno posiekaną,
owoce w dosyć dużą kostkę. Przyprawiamy i mieszając dusimy ok. 20 minut.Zrobiłem do tego jeszcze gryczaną z prażonymi
nerkowcami i
pestkami dyni. Całość wyszła zaskakująco smaczna.