Wykonanie
Dziś na moim
stole zawitały
polędwiczki wieprzowe. Przygotowałem je w pikantnym
sosie pomidorowym co nadało im wyrazistego smaku. Sos przygotowałem ze świeżych
pomidorków koktajlowych. Gdyż inne
pomidory w tym okresie nie mają już wyrazistego smaku i zapachu jak te które kupowaliśmy kilka miesięcy temu na straganach i w warzywniakach. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i nie jest skomplikowane. Wymaga Waszej ostrożności w obróbce i przygotowaniu tego delikatnego
mięsa. Zarówno w trakcie rozbicia go na eskalopki, oraz w trakcie jego smażenia. Należy pamiętać, aby nie przesmażyć
mięsa bo starci swoją delikatność i będzie po prostu suche. Można się pokusić na przygotowanie tego dania, gdyż nadaje się na spotkania rodzinne i towarzyskie. Pozdrawiam i zachęcam do czerpania inspiracji.




Czas przygotowania: 90 minPorcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 17 , 00 złSKŁADNIKI:300 g
polędwiczki wieprzowejświeże
pomidory ( ja użyłem w 90%
pomidorków koktajlowych)1
cebula3 ząbki
czosnku5 średnik
ziemniaków1/2
koncentratu pomidorowegoświeży
rozmarynświeża
bazyliasuszona papryczka peperoncino
oliwa z oliwekmajeranek,
sól,
pieprzPRZYGOTOWANIE polędwiczek:
Polędwiczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oczyszczamy
mięso i kroimy na plastry ok. 2 cm. Plastry
mięsa delikatnie rozbijamy za pomocą dłoni. Nie róbmy tego tłuczkiem do
mięsa, gdyż
mięso jest za delikatne i może nam się rozpaść. Rozbite
mięso przekładamy do miski. Zalewamy
oliwą z oliwek. Dodajemy 3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy posiekanym
rozmarynem,
solą,
majerankiem i
pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę. I zabieramy się za przygotowanie sosu.-Eskalopki z polędwiczek smażymy na
oliwie z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Pamiętajmy aby ich nie przesuszyć :)PRZYGOTOWANIE pikantnego
sosu pomidorowego:Na
oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodajemy pokrojone
pomidory i posiekaną
bazylię. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wszystkie składniki dusimy, aż
pomidory się rozpadną. Dodajemy
koncentratu pomidorowego i przesmażamy, aż sos zgęstnieje.PRZYGOTOWANIE pieczonych
ziemniaków:
Ziemniaki myjemy i kroimy na talarki 1 cm. Przekładamy je do miski i dolewamy
oliwy z oliwek. Dodajemy
sól,
pieprz i świeży
rozmaryn. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok. 40 min. Ja na ostatnie 10 min załączam termoobieg, a
ziemniaki staja się chrupiące i ładnie zarumienione. Smacznego ...