Wykonanie
Witam, dzisiaj prezentuję wam ciekawy pomysł na słodki deser. Co prawda wymaga trochę pracy, ale efekt końcowy jest tego wart.Składniki na tartę:25 dag
mąki8 dag
cukru pudru20 dag
masła1
jajko1
żółtko1/2
proszku do pieczenia30 dag
konfitury truskawkowej lub
malinowe2 łyżki
galaretki malinowej lub truskawkowej400 ml kremówki15 dag
mascarpone8 łyżek
cukru4 łyżeczki
żelatynymiąższ z
laski waniliikakao do posypaniaPrzygotowanie:
Mąkę wymieszać z
cukrem pudrem i proszkiem. Dodać
masło,
żółtko,
jajko. Zagnieść ciasto.Ciasto uformować w kulę owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Następnie wylepić formę do tarty po nakłuwać widelcem, przykryć pergaminem i obciążyć
grochem. Wstawić do piekarnika na 15 minut nagrzanego do 180 stopni C, a po 15 minutach zdjąć pergamin i piec kolejne 15 minut. Ostudzić.
Konfiturę podgrzać, dodać
galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Ostudzić. Gęstniejącą posmarować ciasto.Kremówkę zagotować z miąższem z
wanilii i
cukrem.Dodać namoczona w ciepłej wodzie
żelatynę. Dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Serek wymieszać z kremówką mikserem na najmniejszych obrotach. Tężejącą masę rozłożyć na cieście. Chłodzić 3-4 godziny. Przed podaniem oprószyć
kakao.