ßßß Cookit - przepis na puree z kalafiora z groszkiem, natką i papryką zieloną

puree z kalafiora z groszkiem, natką i papryką zieloną

nazwa

Wykonanie

W zasadzie, to powinnam przytoczyć całą akcję obiadową, żeby oddać sens...a może i zachwyt małżona nad tym puree, ale nie chce mi się pisać tyle...;)
Fajna sprawa z kalafiorem, bo można nim trochę porządzić, a nie tylko do ziemniaków z bułką. Choć uwielbiam go w TAKIEJ właśnie postaci, to staram się unikać TAKICH połączeń, za bardzo jaram się treningami...a żeby dupa malała a nie rosła.....niech BYDZIE lżej;)
Wyszło bardzo smacznie, lekko, mniam! Co się będę rozpisywać, mam nadzieję, że ktoś się skusi;)
Przygotowanie: 20 minut
Koszt: 6 zł
Składniki:
mały kalafior
1 papryka zielona
garść natki pietruszki
200 g groszku zielonego
sól różowa, pieprz kolorowy świeżo mielony
1 szalotka
2 łyżki śmietany 30%
100 ml mleka
łyżka cukru i sól do gotowania kalafiora
łyżka oleju rzepakowego
Kalafiora myję, kroję na pół, nacinam twardszą jego część i gotuję do miękkości w osolonej wodzie, z dodatkiem łyżki cukru i mleka.
Ugotowanego kalafiora przekładam do miski, dodaję śmietanę, ucieram blenderem.
Doprawiam.
W drugiej misce łączę groszek z posiekaną na bardzo drobno natką.
Rozgrzewam patelnię, wlewam na nią olej, po czym wrzucam szatkowaną cebulkę, smażę do momentu aż się zarumieni,
Dodaję do niej pokrojoną na drobno paprykę, podsmażam dosłownie chwilę, tak by papryka zmiękła, ale nie straciła na jędrności.
Zdejmuję patelnię z płyty, niech chwilę przestygnie. Zawartość patelni łączę z groszkiem i natką, mieszam, na koniec dodaję masę kalafiorową, wszystko dokładnie mieszam, doprawiam, e voila!!
*** Kalafior wyszedł fantastyczny, kremowy, jakże inny od tego smaku, który wszyscy doskonale znamy, choć nie stracił swoich walorów. Polecam, dzieciakom również, mała jadła aż huczało!:)
Myślę, że spokojnie w tej postaci mógłby stanowić samodzielne danie.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/10/puree-z-kalafiora-z-groszkiem-natka-i.html