Wykonanie
"Takie orzeźwiające, na
tąką pogodę idealne" - powiedział On.Tak po prawdzie, to zrobiłam obiad na spontanie, coś tam wymieszałam,
skropiłam sokiem z cytryny, wyszło świeżo, aromatycznie, lekko. Ani weny nie było, ani chęci, no ale trzeba coś jeść, a skoro nie chcę jeść byle czego....a tak w ogóle, to chcę jesień!;pPrzygotowanie: 15 minutKoszt: 11 złSkładniki:spaghetti - 50 cm - na dwie osoby35 g
anchois w
oliwie z oliwekśrednia
cukiniasłonecznik łuskany - ilość wedle gustu
sól różowa,
pieprz zielonynatka pietruszkiłyżka
oliwygarść
oliwek zielonychsok z połowy
cytryny - niekoniecznie cały
ser dojrzewający - odrobinę do posypaniaRozgrzewam patelnię.Umytą
cukinię dzielę na pól, raz jeszcze na pół, kroję na nie za grube plastry, otaczam je w
soli,
pieprzę, skrapiam
oliwą. Wrzucam na patelnię, smażę do momentu, aż złapie kolor, zmięknie.
Słonecznik prażę na suchej patelni.
Natkę siekam na drobno, ale bez przesady.
Makaron gotuję na al dente w dużej ilości osolonej
wody.
Anchois kroję na mniejsze kawałki,
oliwki na plasterki.Do ugotowanego
makaronu dodaję kolejno składniki, mieszam, na koniec skrapiam
sokiem z cytryny, posypuję odrobiną
sera.


