ßßß Cookit - przepis na spaghetti z anchois, oliwkami i cukinią

spaghetti z anchois, oliwkami i cukinią

nazwa

Wykonanie

"Takie orzeźwiające, na tąką pogodę idealne" - powiedział On.
Tak po prawdzie, to zrobiłam obiad na spontanie, coś tam wymieszałam, skropiłam sokiem z cytryny, wyszło świeżo, aromatycznie, lekko. Ani weny nie było, ani chęci, no ale trzeba coś jeść, a skoro nie chcę jeść byle czego....a tak w ogóle, to chcę jesień!;p
Przygotowanie: 15 minut
Koszt: 11 zł
Składniki:
spaghetti - 50 cm - na dwie osoby
35 g anchois w oliwie z oliwek
średnia cukinia
słonecznik łuskany - ilość wedle gustu
sól różowa, pieprz zielony
natka pietruszki
łyżka oliwy
garść oliwek zielonych
sok z połowy cytryny - niekoniecznie cały
ser dojrzewający - odrobinę do posypania
Rozgrzewam patelnię.
Umytą cukinię dzielę na pól, raz jeszcze na pół, kroję na nie za grube plastry, otaczam je w soli, pieprzę, skrapiam oliwą. Wrzucam na patelnię, smażę do momentu, aż złapie kolor, zmięknie.
Słonecznik prażę na suchej patelni.
Natkę siekam na drobno, ale bez przesady.
Makaron gotuję na al dente w dużej ilości osolonej wody.
Anchois kroję na mniejsze kawałki, oliwki na plasterki.
Do ugotowanego makaronu dodaję kolejno składniki, mieszam, na koniec skrapiam sokiem z cytryny, posypuję odrobiną sera.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/08/spaghetti-z-anchois-oliwkami-i-cukinia.html