Wykonanie
No tak teraz jadamy, w
sumie często, bo
czemu nie. Proste to, smaczne, może i trochę zdrowe;)Komuś ta
szynka niedwuznacznie się skojarzyła, nie wiedzieć dlaczego, ale co mnie to tam...może SE wyglądać jak chce, grunt, że jest wyborna.W sezonie na
szparagi jest tak, że jadam je non stop, podjadam, dodaję, zapiekam, no cuda na kiju się dzieją.
Potem nie
mogę na nie patrzeć;D To się ma do wszystkich smakołyków...ale taki ich urok chyba.A tak w ogóle....jak się cieszę tym słońcem! Trochę mnie przypieka na tych naszych zakupowych spacerach, małą też...i tak mamy do połowy opalone stopy, ręce, tak, że trzeba się powoli rozbierać, opalić, ale nie za dużo, bo to ani zdrowe ani ładne, ale ja się nie znam;pNoo...a co do samego posta, to on taki luźny raczej będzie, bo to żadne przepis.Ot, po prostu zwykły obiad.Zapraszam;)Przygotowanie: około 60 minutKoszt: 13 zł - bez
ziemniakówSkładniki:kilka nowych
ziemniakówopakowanie
szynki prosciutto - kilka plastrówopakowanie
szparagów zielonych - Lidlświeży
rozmarynoliwa z oliweknitki chillikmineksól morska,
pieprz cytrynowyszczypta
currycukier i
sól do gotowania
szparagówZiemniaki obieram, myję i kroję na plastry nie grubsze niż 1 cm.Gotuję w osolonej wodzie do 10 minut. Dodaję
kminek,Odcedzam.
Szparagi myję, odcinam końcówki, mniej więcej 1/3, wrzucam na wrzątek, wcześniej dodałam
sól i
cukier.
Ziemniaki wykładam na blasze wyłożonej papierem, smaruję każdy z plasterków mieszanką z
oliwy z
przyprawami, nitkami
chilli, posypuję
rozmarynem.Wkładam do rozgrzanego piekarnika do 200 st z termoobiegiem na jakieś 20 minut, aż złapią kolor.Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 180. Mniej więcej na 7 minut przed wyłączeniem piekarnika, wyjmuję blachę, a na
ziemniaki układam
szparagi zawinięte w
szynkę.Ponownie wkładam do piekarnika.Oczywiście ilość przypraw zależy od Was. Czas pieczenia w zasadzie też.Mnie zależało głównie na tym, by
ziemniaki nie były za suche, a aromatyczne, zaś
szynka nie przypominała pergaminu.Ja zrobiłam taaak;)







