ßßß Cookit - przepis na pieczone ziemniaki oraz szparagi z prosciutto

pieczone ziemniaki oraz szparagi z prosciutto

nazwa

Wykonanie

No tak teraz jadamy, w sumie często, bo czemu nie. Proste to, smaczne, może i trochę zdrowe;)
Komuś ta szynka niedwuznacznie się skojarzyła, nie wiedzieć dlaczego, ale co mnie to tam...może SE wyglądać jak chce, grunt, że jest wyborna.
W sezonie na szparagi jest tak, że jadam je non stop, podjadam, dodaję, zapiekam, no cuda na kiju się dzieją. Potem nie mogę na nie patrzeć;D To się ma do wszystkich smakołyków...ale taki ich urok chyba.
A tak w ogóle....jak się cieszę tym słońcem! Trochę mnie przypieka na tych naszych zakupowych spacerach, małą też...i tak mamy do połowy opalone stopy, ręce, tak, że trzeba się powoli rozbierać, opalić, ale nie za dużo, bo to ani zdrowe ani ładne, ale ja się nie znam;p
Noo...a co do samego posta, to on taki luźny raczej będzie, bo to żadne przepis.
Ot, po prostu zwykły obiad.
Zapraszam;)
Przygotowanie: około 60 minut
Koszt: 13 zł - bez ziemniaków
Składniki:
kilka nowych ziemniaków
opakowanie szynki prosciutto - kilka plastrów
opakowanie szparagów zielonych - Lidl
świeży rozmaryn
oliwa z oliwek
nitki chilli
kminek
sól morska, pieprz cytrynowy
szczypta curry
cukier i sól do gotowania szparagów
Ziemniaki obieram, myję i kroję na plastry nie grubsze niż 1 cm.
Gotuję w osolonej wodzie do 10 minut. Dodaję kminek,
Odcedzam.
Szparagi myję, odcinam końcówki, mniej więcej 1/3, wrzucam na wrzątek, wcześniej dodałam sól i cukier.
Ziemniaki wykładam na blasze wyłożonej papierem, smaruję każdy z plasterków mieszanką z oliwy z przyprawami, nitkami chilli, posypuję rozmarynem.
Wkładam do rozgrzanego piekarnika do 200 st z termoobiegiem na jakieś 20 minut, aż złapią kolor.
Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 180. Mniej więcej na 7 minut przed wyłączeniem piekarnika, wyjmuję blachę, a na ziemniaki układam szparagi zawinięte w szynkę.
Ponownie wkładam do piekarnika.
Oczywiście ilość przypraw zależy od Was. Czas pieczenia w zasadzie też.
Mnie zależało głównie na tym, by ziemniaki nie były za suche, a aromatyczne, zaś szynka nie przypominała pergaminu.
Ja zrobiłam taaak;)
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/05/pieczone-ziemniaki-oraz-szparagi-z.html