Wykonanie
[...]- Kolejne Twoje popisowe danie, ale sobie pojadłem- Nooo...Tak mniej więcej wyglądał komentarz ;)Danie tak samo proste jak aromatyczne! Kilka składników, a ile przyjemności. Bardzo lubimy tak jadać, bo choć może nie jest to jakieś WOW, to uważam, że tego rodzaju dania zawsze dobrze smakująNie są przekombinowane, dzięki
czemu można je śmiało zaserwować nawet bardzo wybrednej koleżance albooo koledze;pFajny dzień dziś w ogóle miałam, taki lajtowy, bez napinki, baardzo leniwy, uwieńczony wizytą w sali zabaw, tak, że wiecie.....;p Wieczorem czeka na mnie
wino i .....
ślimaki. Ale jestem ciekawa!!:) Nigdy ich nie
jadłam, zawsze się wzbraniałam, ale nadszedł TEN dzień. Uwielbiam
ośmiorniczki,
krewetki, inne...czas jednak na
ślimaki. Przecaaa muszę
mieć jakieś pojęcie, nie?;pNo, ale do rzeczy, przepis na mój dzisiejszy obiad....Przygotowanie: około 25 minutSkładniki:
makaron penne rigate Barilla na dwie osobymałe
brokuły8
pomidorków koktajlowychopakowanie
sera niebieskiego pleśniowego Lazur
sól morska gruboziarnistakilka łyżek
słonecznika łuskanegokilka
orzechów włoskich2 duże ząbki
czosnku polskiego
pieprz czarnyszczypta
curryolej rzepakowy - 2 łyżki
Brokuły dzielę na różyczki, myję, wrzucam na mocno osolony wrzątek i blanszuję kilak minut, po czym odcedzam, odstawiam na chwilę.Rozgrzewam patelnię, następnie wlewam
olej rzepakowy, wrzucam posiekany
czosnek, podsmażam, uważając by się nie spalił, trwa to dosłownie chwilę, dodaję do niego przekrojone na pół
pomidorki, smażę 2-3 minuty. Odstawiam na bok.
Słonecznik i
orzechy prażę z odrobiną
soli.W
między czasie gotuję na al dente
makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem
curry.Odcedzam.Do
makaronu wrzucam podsmażone
pomidorki z
czosnkiem,
brokuły oraz prażony
słonecznik z
orzechami. Mieszam dokładnie, ale delikatnie.Dosalam, dodaję
pieprz.***Proponuję tylko uważnie stosować
sól,
ser jest bardzo wyrazisty w smaku ;)






