Wykonanie
Na tapecie nudle. Uzupełniłam zapasy
makaronowe,
serce me raduje się zatem...bo poszalałam, a to taki,a to inny, fajnie...niech czekają na swoje 5 minut. Dodatki zaś do
makaronu pojawiły się spontanicznie, niby nic specjalnego, ale wyszedł ogień, bo
papryczkę chilli dodałam, na szczęście jedną;p Lubię czuć się lekko po obiedzie, więc chyba wszytko wyszło, tak jak powinno. Na treningu też nie buczałam, więc ok.Przygotowanie: ok 40 minutKoszt: 13 złSkładniki:
makaron maccheroni Barilla na dwie osobypół
cukiniipół
czerwonej cebuli3 ząbki
czosnku polskiego200 g
pieczarek2 łyżki
oleju rzepakowego1
pomidorkilka łyżek
koncentratu pomidorowegosól morska,
pieprz cytrynowy,
zioła dalmatyńskiejedna
papryczka chilli w zalewiekawałek
sera Blue Lazur
natka pietruszkimigdały pokruszone - do posypania
Cukinię myję, nie obieram ze skóry, dzielę na pół i kroję na niezbyt grube plastry.
Pieczarki siekam również na plasterki.
Cebulę i
czosnek kroję na piórka.
Pomidora sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę.Rozgrzewam
olej na patelni, zaczynam od smażenia
cebuli, jak nieco zmięknie, zeszkli się, dorzucam
czosnek, smażę dosłownie chwilę, by go nie spalić. Następnie dodaję
pomidora, podsmażam go do momentu, aż puści sok, zmięknie...Doprawiam
solą,
pieprzem, od czasu do czasu mieszam.Dodaję
cukinię, mieszam, całość w dalszym ciągu smażę. Na koniec dodaję
pieczarki, zależy mi na tym by były al dente, doprawiam
ziołami, podlewam przecierem, trzymam na płycie jeszcze jakieś 5- 10 minut, a na 3 minuty przed zdjęciem patelni dorzucam posiekaną
natkę.
Makaron gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam, układam na talerzu.



