ßßß Cookit - przepis na maccheroni z pomidorem, cukinią i lazurem ;)

maccheroni z pomidorem, cukinią i lazurem ;)

nazwa

Wykonanie

Na tapecie nudle. Uzupełniłam zapasy makaronowe, serce me raduje się zatem...bo poszalałam, a to taki,
a to inny, fajnie...niech czekają na swoje 5 minut. Dodatki zaś do makaronu pojawiły się spontanicznie, niby nic specjalnego, ale wyszedł ogień, bo papryczkę chilli dodałam, na szczęście jedną;p Lubię czuć się lekko po obiedzie, więc chyba wszytko wyszło, tak jak powinno. Na treningu też nie buczałam, więc ok.
Przygotowanie: ok 40 minut
Koszt: 13 zł
Składniki:
makaron maccheroni Barilla na dwie osoby
pół cukinii
pół czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku polskiego
200 g pieczarek
2 łyżki oleju rzepakowego
1 pomidor
kilka łyżek koncentratu pomidorowego
sól morska, pieprz cytrynowy, zioła dalmatyńskie
jedna papryczka chilli w zalewie
kawałek sera Blue Lazur
natka pietruszki
migdały pokruszone - do posypania
Cukinię myję, nie obieram ze skóry, dzielę na pół i kroję na niezbyt grube plastry.
Pieczarki siekam również na plasterki.
Cebulę i czosnek kroję na piórka.
Pomidora sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę.
Rozgrzewam olej na patelni, zaczynam od smażenia cebuli, jak nieco zmięknie, zeszkli się, dorzucam czosnek, smażę dosłownie chwilę, by go nie spalić. Następnie dodaję pomidora, podsmażam go do momentu, aż puści sok, zmięknie...Doprawiam solą, pieprzem, od czasu do czasu mieszam.
Dodaję cukinię, mieszam, całość w dalszym ciągu smażę. Na koniec dodaję pieczarki, zależy mi na tym by były al dente, doprawiam ziołami, podlewam przecierem, trzymam na płycie jeszcze jakieś 5- 10 minut, a na 3 minuty przed zdjęciem patelni dorzucam posiekaną natkę.
Makaron gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam, układam na talerzu.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/03/maccheroni-z-pomidorem-cukinia-i-lazurem.html