Wykonanie
Witam;)Jak Wam minął weekend?Ja tym razem byłam w gościach, więc w kuchni zarządziłam przerwę, jakoś tak ani nie było czasu ani weny na pichcenie, co dla mnie akurat jest normalne, bo ja nie lubię robić czegoś pod dyktando albo, że trzeba. Nie chce mi się, nie gotuję.Teraz moja Mała śpi, więc
mogę do Was napisać na spokojnie, pokazać cóż to dzisiaj nowego wymuciłam, no i oczywiście jestem ciekawa Waszych opinii. Ciekawa, bo ja nie znałam
pieczarki brunatnej...( i ta ciszaaa), wyobraźcie sobie mojego zonka, jak będąc w sklepie natknęłam się na nie...;DOd razu fru do koszyka. Nie chciałam się jednak sugerować żadnymi przepisami, pomyślałam, że
pieczarka jak
pieczarka, prosta w obsłudze. Ta ma nico inny smak, aromat, jest bardziej wyrazista, ale też nie
klękłam z wrażenia, myślałam, że to będzie jakieś WOW....;pMoże smaczniejsza?Przygotowałam proste danie, z minimum przypraw, dodatków, żeby nie przekombinować smaków.Ja bardzo nie lubię jak dzieje się za dużo, to dotyczy nie tylko kuchni, ale wszystkiego...jestem rozkochana w minimalizmie.Zapraszam zatem do mojej kuchni ;)Przygotowanie: około 25 minutKoszt: 12 złSkładniki:250 g
pieczarek brunatnych
makaron Bucatini n. 9 Barilla - na dwie osoby
cebula dymka3 maleńkie
cebule czerwone3 ząbki
czosnku1
papryczka chillioliwa do smażenia
sól ziołowa,
pieprz cytrynowyodrobina
natki pietruszki i
koperku(z ogródka)łyżka
śmietany 18%Makaron gotuję na końcu, przed podaniem na al dente, w lekko osolonej wodzie.
Pieczarki myję, kroję na grubsze plastry.
Cebulki , papryczkę oraz
czosnek kroję na drobno. Rozgrzewam
oliwę.Najpierw podsmażam
cebulę z
czosnkiem, następnie dorzucam papryczkę. Jedną małą
cebulkę sobie odstawiam na bok, później posypię nią danie.Czekam chwilę, aż składniki się zeszklą, dodaję
pieczarki, smażę je do momentu, aż zmiękną.Doprawiam do smaku.Żeby zyskać troszkę sosu dodaję na sam koniec łyżkę
śmietany 18%, mieszam wszystko razem.Posypuję całość
natką pietruszki i
koperkiem (odrobiną
koperku).Gotowe!






Co myślę??
Pieczarki brunatne są dobre, bardziej aromatyczne, ale szczerze mówiąc smakują podobnie jak te białe, może ja się nie znam, nie twierdzę, że tak...ale jakby ktoś chciał wiedzieć, to piszę...Bardzo mi posmakowało danie, ale nie wiem czy to ze względu na nie same czy cały zestaw;)Na pewno jeszcze do niech
wrócę, tyle wiem...;)Aha, polecam ten rodzaj
makaronu, pyszny!buziory