Wykonanie
Taaaak, zawsze jak przymierzam się do zrobienia musaki coś nagle wyskakuje, jakaś nowa myśl i z musaki robi się coś innego, niby ona, ale nie do końca...tak też było tym razem.Postanowiłam, że ją zrobię, mimo, iż nie mam
bakłażana akurat, jak zwykle zrobiłam ją po swojemu,wedle moich smaków, chęci i ...czasu;p Nie wyszło fit, ale też nie miało takowe być, no troszkę jest tłusta, ale za to podlana odrobiną
wina Celebro Italy Semi Red , moja musaka wyszła aromatyczna, dobrze doprawiona, nic tylko jeść i delektować się dobrym
winem, bo nie wyobrażam sobie innego zestawu. Zwłaszcza, że te
wina są mega delikatne, jak to
mówi mój mąż...Oczywiście polecam je do
wieprzowiny,
makaronów czy pizzy, dobrze, bo trochę mi go jeszcze zostało a kroi się pizza niebawem ;pW Klubie Celebro fajne konkursy mają miejsce, odsyłam jak ktoś jest chętny...;)))https://www.facebook.com/KlubCelebro?fref=tsPrzygotowanie: 60 minutKoszt: 12 złSkładniki:12 średnich
ziemniaków500 g mielonej
wieprzowiny100 ml
wina Celebro Italy Semi Dry2 średnie
cebule2 małe
pomidoryszklanka
bulionu z kostkiolej do smażenia
sól ziołowa,
pieprzprzyprawa do mięsa mielonegoPeri Peri SpiceTikka
Curry SpiceTandorii
Curry spice
Ziemniaki myję dokładnie, nie obieram ze skóry - kupiłam umyte.Kroję na plastry, nie za grube, po czym smażę na złoty kolor z obu stron, ale też nie mają to być
chipsy, żeby podczas pieczenia nie stały się za suche.Obieram
cebule, kroję na piórka, przesmażam na odrobinie
oleju, kiedy się zeszkli, dodaję
mięso.Jak już
mięso zmieni kolor, podlewam je
winem, trzymam całość na ogniu jakieś 15 minut.Doprawiam w
między czasie
przyprawami.
Pomidory myję, kroję na plastry.Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem, nie za dużo.Układam warstwami
ziemniaki,
mięso i tak na zmianę, na wierzch
daję pomidory.Podlewam masę
bulionem, zapiekam w 180 stopniach z termoobiegiem przez 30 minut.Oczywiście, podczas wyjmowania nieco mi się ta musaka rozsypała, ale cóż...znacie mnie, pod kokardę nie musi być;pZ resztą w Turcji podobno podaje się ją wprost z patelni...;)










