ßßß Cookit - przepis na Ola Lallola ... kulinarnie bez scenariusza: ryż zapiekany z brukselką i pieczarkami z dedykacją dla jednej takiej wegetarianki...;)

Ola Lallola ... kulinarnie bez scenariusza: ryż zapiekany z brukselką i pieczarkami z dedykacją dla jednej takiej wegetarianki...;)

nazwa

Wykonanie

Moja nowość. Nie przesadzam wcale, bo nie znałam takich myków, kupiłam co niezbędne, czyli pieczarki, brukselkę i ryż ...w zasadzie, reszta była. Przyznaję, plan na dzisiaj był nieco inny, ale tu dentysta, tu moje dziecię...i jest zapiekanka ;]
Jaka wyszła?? Dla mnie bomba, ma to, co lubię, nie jest czasochłonna, papryczka, którą dodałam nadała daniu wyrazistości a połączenie ryżu paraboiled i dzikiego sprawiło, że zapiekanka nie jest banalna, tak mi się przynajmniej wydaje;p
Sami ocenicie, z resztą, nie będę zachwalać. Zapiekankę dedykuję takiej jednej funfeli, co Karina się zwie ;)
A przepis znalazłam w "Zapiekankach z pomysłem" Teresy Orszaj. Oczywiście troszkę go pozmieniałam, w sumie zastanawiające, że ja nigdy nie potrafię trzymać się przepisu, zaaaawsze coś pod siebie zrobię, no chyba, że mówimy o ciastach, to już inna bajka, powiedziałabym nawet, że koszmar;p
Przygotowanie: około 40 minut
Koszt: 14 zł
Składniki:
200 g ryżu Sonko Paraboiled & wild rice
35 dkg brukselki
10 średnich pieczarek
średnia cebula
łyżka masła
kostka Knorr z włoszczyzną
ser żółty - mała kostka
pół szklanki wrzątku
łyżka cukru
sól i pieprz biały
szczypta kolendry ( rozgniecionej w moździerzu)
garść natki pietruszki
malutka żółta papryczka
4 pomidorki koktajlowe
zioła prowansalskie - szczypta
Ryż gotuję wedle przepisu na opakowaniu, czyli 12 minut. Odcedzam, czekam aż przestygnie.
Brukselkę oczyszczam z brzydkich liści, gotuję w lekko osolonej wodzie z cukrem jakieś 10 minut, wystarczy jak będzie al dente.
Pieczarki oczyszczam, myję, kroję na cienkie piórka, cebulę siekam. Oba składniki smażę na maśle, kiedy złapią kolor, zmiękną, podlewam je bulionem, chwilę jeszcze duszę całość.
Połowę sera ścieram na tarce o dużych oczkach - połowę zostawiam na posypanie wierzchu zapiekanki.
Ryż mieszam z brukselką, pieczarkami, serem i cebulą, doprawiam.
Dodaję na koniec posiekaną drobno natkę i papryczkę.
Formę silikonową, choć nie trzeba, smaruję odrobinką (!) margaryny, wypełniam ją ryżem, na wierzch daję część sera oraz przekrojone na pół pomidorki, posypuję szczyptą ziół.
Zapiekam w 180 stopniach z termoobiegiem około 15 minut, do momentu, aż ser się zarumieni.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2013/08/ryz-zapiekany-z-brukselka-i-pieczarkami.html