Wykonanie
Czyszczenia zapasów ciąg dalszy...
Ziemniaki są, jakiś
sos słodko - kwaśny no i
mięso...trochę warzyw...chociaż z tymi warzywami to nie wiem, może ich nie użyję..?Planuję ugotować
ziemniaki w całości w mundurkach,
potem je przekroić, polać sosem z
mięsem,no i poprzekładać trochę...może coś z tego wyjdzie, a że będzie się piekło samo w zasadzie, to ja mam czas na...inne inkszości;pGrunt, że jest mięcho, Połówek nie będzie marasił, że BEZ...a może i mnie posmakuje, bo w
sumie jako tako
mięso mnie ostatnimi czasy odrzuca, ale to mielone jakoś takoś
daje radę;pA tak ogólnie, z tak zwanej innej
beczki, to
powiem Wam, że jest super dzień...;]Przygotowanie: 60 minutKoszt: około 20 złSkładniki:10
ziemniaków500 g
mięsa mielonegosos słodko - kwaśny w słoiku
szczypiorekcebula średniakilka kropel
oliwyser żółty 3-4 plasterki
przyprawa salsa(moja majorkańska, ale możecie użyć mieszanek
papryk,
ziół)odrobina
soli niskosodowej
pieprz ziołowycurryZiemniaki myję bardzo dokładnie, choć ja ułatwiłam sobie sprawę, bo
ziemniaki miałam te myte...więc trochę mniej roboty.Zalewam je zimną
wodą,
solę i gotuję do miękkości, ale ważne, by ich nie rozgotować.Odcedzam, odstawiam na bok, żeby chwilę odparowały.W rondelku rozgrzewam
oliwę, wrzucam posiekaną
cebulę, podsmażam, następnie dodaję
mięso, mieszam wszystko, nadal smażę. Kiedy
mięso złapie kolor, dodaję
przyprawy, a na koniec sos, mieszam składniki, duszę jeszcze chwilę, po czym odstawiam na bok.Przestudzone
ziemniaki kroję na grubsze plastry i układam w wysmarowanej tłuszczem formie na zmianę z
mięsem, czyli postępujemy jak z lazanią; warstwa
ziemniaków plus
mięso,
ziemniaki i znów
mięso...;)Na wierzchu ostatnią warstwą jest
mięso, które przykrywam
serem.Wstawiam zapiekankę do piekarnika na 200 stopni z termoobiegiem na około 15 minut.