Wykonanie
Tak, tak...idę na łatwiznę, choć może nie do końca, bo bardzo lubię takie proste jedzenie, czasem bywa lepsze od tego niby wykwintnego, ale to już inna bajka...
Ziemniaki z
rozmarynem w aromatycznej
oliwie z oliwek, kotlety z
kalafiora i dip
czosnkowy, aaa, no i
koperek, który uwielbiam!!!Przygotowanie: około 40 minutKoszt: 10 złSkładniki:kilka
ziemniakówmały
kalafiorcebula czerwonaoliwa z oliwekrozmarynprzyprawyodrobina
sera żółtegokoperek2
jajka3 łyżki
bułki tartejjogurt grecki2 ząbki
czosnkusól,
pieprzZiemniaki obieram, myję i gotuję w lekko osolonej wodzie około 10 minut.Odcedzam, kiedy ostygną smaruję
oliwą - wcześniej wymieszaną z
rozmarynem,
pieprzem.Układam na blasze wysmarowanej również
oliwą - odrobiną!Wkładam do rozgrzanego piekarnika, tj około 200 stopni na jakieś 10 minut.
Kalafior myję, dzielę na różyczki - gotuję do średniej miękkości, najlepiej sprawdzać widelcem;pPo ugotowaniu, odcedzam go dokładnie, ubijam, dodaję
jajka,
bułkę tartą, posiekaną
cebulę,
koperek,
przyprawy - wedle gustu, ale nie za dużo...formuję z otrzymanej masy kotlety, smażę na rumiany kolor z obu stron.Do
jogurtu greckiego dodaję wyciśnięty przez praskę
czosnek, odrobinę
koperku,
sól pieprz, mieszam, na chwilę odstawiam do lodówki....no to smacznego;))
*** oczywiście kotlety z
kalafiora można przygotować jak tradycyjne, czyli wyrobionego kotleta można dodatkowo obtoczyć w
jajku i
bułce, ale uznałam, że za dużo byłoby tej panierki, kalorii...też;pWyszły dobre, Połówek stwierdził, że smakują jak
mięsne...heh;D