Wykonanie
Ech. Człowiek się odchudza, niby dba o siebie, ale cóż z tego, jak zakąska do
piwa musi być! ;pOstatnio, podczas spotkania z koleżanką, zajadałam się paluchami z
serem, po czym od razu dotarł impuls do mózgu, że...muszę zrobić takie same, co rzecz jasna jest impossible, ale powiedzmy, że się łudzę i robię.No to robię takie podobne z
sezamem, na słono, o.Miało być kino, a są paluchy...ech, starość nie radość;>Przygotowanie: 35 minut + 15 minut w piekarnikuKoszt: 10 złSkładniki:1/2 kg
mąki pszennejokoło 50 g
drożdżyłyżka
cukru250 ml ciepłego
mleka2 łyżki
oliwyżółtko rozbełtanełyżka
kminu rzymskiegołyżka
curryZaczynam od podgrzania
mleka, dodaję do niego
cukier i mieszam do rozpuszczenia.Dodaję
drożdże, mieszam, aż się rozpuszczą, odstawiamy na bok.Do miski przesiewam
mąkę, dodaję
sól,
przyprawy, mieszam. Po chwili dodaję rozczyn do
mąki i zaczynam wyrabiać ciasto.Dorzucam
oliwę z oliwek, nadal wyrabiam ciasto - około 15 minut.Pozostawiam na około 20 minut do wyrośnięcia - w tym czasie włączam piekarnik - przykrywam oczywiście ciasto ściereczką.Po tym czasie wyrabiam paluchy...no i dwie bułeczki - smaruję rozbełtanym
żółtkiem i posypuję
sezamem, odstawiam na bok na jakieś 15 minut, żeby doszło.. Blachę wyłożoną papierem wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piekę jakieś 15 minut do uzyskania pożądanego koloru, uważajcie, żeby nie przedobrzyć i ich nie spalić, czyli pełna kontrola ;pAd topic ciasta...w
sumie, to przepis mam ten sam na pizzę czy bułeczki
drożdżowe, trzymam się jednego;)W smaku wyczuwalne jest
curry,
pieprz i
kmin rzymski, dla mnie bomba;)Smacznego;)





*** podawać z sosem,
ketchupem lub dobrym trunkiem ;p