Wykonanie
Kolorowe warzywa z mięciutkim
tofu i białymi ziarenkami quinoa...

Dziś u nas orientalnie i jak zwykle zdrowo. Na naszych talerzach zagościły tym razem warzywa z
tofu i komosą
ryżową zaliczaną do superfoods, czyli produktów o szczególnie cennych dla zdrowia właściwościach.Superfoods zawierają dużą dawkę witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy,
białek, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Dieta oparta o superfoods poprawia więc naszą odporność i samopoczucie, dodaje nam energii, witalności, uodparnia na stres. Pomaga też zapobiegać i leczyć alergie, nowotwory, depresje i cukrzyce. Mianem superfoods określa się też wiele spożywanych na co dzień produktów, takich jak
czosnek,
cebula,
szpinak,
brokuły,
jabłka,
buraki, nasiona roślin strączkowych,
orzechy włoskie, czy też
pestki dyni i
słonecznika.Komosa ryżowa, czyli quinoa, występuje na rynku w
trzech odmianach i kolorach - czerwonym, czarnym i
białym. Dlaczego warto po nią sięgać? Zawiera dużo
białka, wapnia, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego, a dodatkowo jest bezglutenowa. Pełno w niej też przeciwutleniaczy, dzięki
czemu zmniejsza ryzyko nowotworów, przyspiesza regenerację i opóźnia starzenie naszej skóry.Kolejnym cennym składnikiem dania jest
ser sojowy tofu, który także jest bogatym źródłem
białka oraz wielu witamin, a dodatkowo jest niskokaloryczny i nie zawiera cholesterolu.Składniki (dla dwóch osób):
cukinia,
czerwona papryka,150 g
tofu naturalnego,100 g komosy ryżowej czarnej, czerwonej lub białej,3 łyżki
sosu sojowego,2 ząbki
czosnku,mały kawałek
imbiru,łyżeczka
słodkiej papryki,pół łyżeczki
ostrej papryki,
sól,2 łyżki
oleju rzepakowego,łyżka
oleju sezamowego.Jak to zrobić?Przepłukujemy komosę
ryżową i gotujemy w lekko osolonej wodzie około 20-25 minut.Przygotowujemy marynatę dla
tofu z 3 łyżek
sosu sojowego, startych na tarce lub rozgniecionych 2 ząbków
czosnku, małego kawałka
imbiru wielkości ząbka
czosnku,
papryki słodkiej oraz
papryki ostrej.
Tofu kroimy w drobną kostkę i mieszamy z tak przygotowaną marynatą, odstawiamy na kilka minut.Umyte warzywa kroimy -
paprykę w paseczki, a
cukinię w średniej grubości plasterki, wykładamy na patelnię i smażymy na 2 łyżkach
oleju rzepakowego przez kilka minut. Dokładamy
tofu w marynacie, mieszamy. Smażymy kolejne kilka minut. Solimy do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy jeszcze łyżkę
oleju sezamowego, mieszamy.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))