Wykonanie
Moc natury skryta w suszonych na słońcu pomidorach i aromatycznych migdałach...

Moje nowe odkrycie kulinarne. Inspiracja zaczerpnięta z kulinarnych blogów angielskich, ale klimat bardziej włoski. Prażone
migdały i
czosnek połączone z
suszonymi pomidorami i
oliwą dają pesto o niezwykle bogatym smaku.
Pietruszka i
Grana Padano świetnie z nimi grają. Dodatek prażonych okruszków ciemnego
chleba dodatkowo potęguję ciekawe doznania i
daje efekt chrupkości. Polecam Wam wypróbować. To spaghetti jest naprawdę rewelacyjne! :)Składniki (dla dwóch osób):200 g
makaronu spaghetti,pół słoika
suszonych pomidorów,pół szklanki
migdałów,1/3 szklanki
oliwy z oliwek (80 ml),2 ząbki
czosnku,szczypta
soli,pół łyżeczki
czarnego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego),kilka gałązek świeżej
natki pietruszki,kromka
ciemnego pieczywa,200 g
makaronu spaghetti,kilka listków
sera Grana Padano lub
parmezanu.

Przygotowanie:Gotujemy
makaron spaghetti.
Migdały miażdżymy delikatnie tłuczkiem i prażymy przez 5 minut na patelni razem z łyżką
oliwy i startymi na tarce dwoma ząbkami
czosnku.W blenderze umieszczamy
suszone pomidory,
oliwę z oliwek (część
oliwy możemy zastąpić
olejem z
pomidorów), oraz uprażone na patelni
migdały z
czosnkiem. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Miksujemy całość przez kilka minut (
migdały nie powinny być całkowicie rozdrobnione).Kromkę
pełnoziarnistego pieczywa kruszymy drobniutko. Okruszki
chleba prażymy na patelni z łyżką
oliwy.Myjemy
pietruszkę i rwiemy ją drobno.
Ser Grana Padano kroimy w bardzo cieniutkie listki.Na
makaron spaghetti wykładamy pesto, posypujemy je pełnoziarnistymi kruszynkami
chleba i dekorujemy całość
natką pietruszki i listkami
Grana Padano bądź
parmezanu.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI!! :))