Wykonanie
Cytrusowa rześkość otulona
kokosową miękkością...

Składniki dla 2 osób:250 g
piersi kurczaka,pół szklanki
wiórków kokosowych,duże
mango,
limonka,
jajko,pół szklanki
mąki,3 łyżki
oleju,
imbir,
chili pieprz cayenne,
curry,
sól,
czarny pieprz,listki
rukoli (opcjonalnie).

Przygotowanie:
Limonkę parzymy w gorącej wodzie, osuszamy, dzielimy na pół. Ścieramy skórkę z jednej połówki, a z drugiej wyciskamy sok.Filety myjemy i dzielimy na porcje (najlepiej na plastry grubości około 1 cm). Prószymy skórką z
limonki,
solą,
pieprzem,
curry,
imbirem,
chili. Skrapiamy
sokiem z limonki.Jeśli mamy czas, możemy teraz odłożyć
mięso do lodówki na 30 min, żeby lepiej wchłonęło
przyprawy i
limonkę, ale możemy też od razu panierować, bo
limonka i zestaw przypraw, które tutaj występują są dość intensywne.Kawałeczki
kurczaka panierujemy najpierw w
mące, następnie w rozmąconym
jajku, a na koniec w wiórkach
kokosowych. Układamy na patelni z rozgrzanym
olejem, smażymy na rumiano.Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Mango obieramy ze skórki i kroimy w łódeczki.
Limonkowo-
kokosowego kurczaka układamy na talerzach razem z
mango i dekorujemy listkami
rukoli.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)