ßßß Cookit - przepis na Limonkowy kurczak w kokosach z mango

Limonkowy kurczak w kokosach z mango

nazwa

Wykonanie

Cytrusowa rześkość otulona kokosową miękkością...
Składniki dla 2 osób:
250 g piersi kurczaka,
pół szklanki wiórków kokosowych,
duże mango,
limonka,
jajko,
pół szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
imbir,
chili pieprz cayenne,
curry,
sól,
czarny pieprz,
listki rukoli (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Limonkę parzymy w gorącej wodzie, osuszamy, dzielimy na pół. Ścieramy skórkę z jednej połówki, a z drugiej wyciskamy sok.
Filety myjemy i dzielimy na porcje (najlepiej na plastry grubości około 1 cm). Prószymy skórką z limonki, solą, pieprzem, curry, imbirem, chili. Skrapiamy sokiem z limonki.
Jeśli mamy czas, możemy teraz odłożyć mięso do lodówki na 30 min, żeby lepiej wchłonęło przyprawy i limonkę, ale możemy też od razu panierować, bo limonka i zestaw przypraw, które tutaj występują są dość intensywne.
Kawałeczki kurczaka panierujemy najpierw w mące, następnie w rozmąconym jajku, a na koniec w wiórkach kokosowych. Układamy na patelni z rozgrzanym olejem, smażymy na rumiano.
Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Mango obieramy ze skórki i kroimy w łódeczki.
Limonkowo-kokosowego kurczaka układamy na talerzach razem z mango i dekorujemy listkami rukoli.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2013/09/limonkowy-kurczak-w-kokosach-z-mango.html