Wykonanie
Jeżeli wybierzecie się na kwiaty mniszka to podpowiadam, że do drugiego koszyczka możecie zebrać listki :) Ja nazbierałam ich dziś całkiem sporo :) Do tego pokrzywa i można "wyczarować" pyszne wiosenne pulpety:
Składniki:200 g
kaszy jaglanej350 g
wody30 g liści pokrzywy30 g
młodych listków mniszka lekarskiego (bez długiego ogonka)120 g
marchewki2 ząbki
czosnku25 g
kaszy manny lub zmielonych
płatków owsianych górskich2
jajka1 łyżeczka
przyprawy uniwersalnej1 łyżeczka
soliświeżo mielony
pieprz do smaku1 łyżeczka
kardamonu50 g
oliwy z oliweknadzienie:kilka
suszonych pomidorów z zalewy, pokrojonych w paseczkiWykonanie przy pomocy Thermomixa:Odważyć
kaszę jaglaną, umieścić na gęstym sitku i wypłukać zimną
wodą; przelać wrzątkiem w celu usunięcia ew. goryczki; przełożyć do naczynia, dodać szczyptę
soliDodać
wodę i gotować 17 min / 90* / obr. 1; przełożyć do innego naczynia i ostudzićListki pokrzywy i mniszka starannie przebrać i wypłukać; osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do naczynia i posiekać 7-10 s / obr.7Dodać
marchewkę i
czosnek i rozdrobnić 7 s. / obr.5Dodać resztę składników, wymieszać 20 s / obr. 4 pomagając kopystkąZ masy formować pulpety, do środka wkładać po kilka pasków
pomidorów i układać na Varomie posmarowanej
oliwąGotować 25 min / Varoma / obr.1Sposób podania:Doskonałe danie bezmięsne :)Można podawać z warzywami gotowanymi na parze i sosem:
czosnkowym,
pomidorowym lub
serowym.Wskazówki:zamiast
oliwy z oliwek możemy dodać zalewę z
suszonych pomidorów,ząbki
czosnku możemy zastąpić 1 łyżką
czosnku niedźwiedziego,
suszone pomidory możemy zastąpić
zielonymi oliwkami lub kawałkami
sera fety.Smacznego!