Wykonanie
Witajcie SerdecznieMamy końcówkę listopada, zaawansowana jesień,a właściwie to zbliżamy się już do zimy. W każdym razie jesień to sezon
jabłek, dlatego też nie wyobrażam sobie tej
pory roku bez szarlotki. Jednak czymże jest szarlotka bez
jabłek z prawdziwego ogrodu, gdzie nie mają styczności ze sztucznymi nawozami.

Idealny wygląd
jabłka nie jest tym co najważniejsze, jeśli za owym wyglądem stoi chemia.Do szarlotki potrzebne Nam będą:

Składniki na ciasto o wymiarach formy 24cm x 40cm500 g
mąki100 g
cukru do ciastapaczka
proszku do pieczenia3/4 kostki
masła (150g)
jajkokubek
śmietanypaczka
cukru waniliowego750 g
jabłek250 g
cukru do
jabłekcynamonDo miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i dodajemy
żółtko i
masło. Całość ucieramy na jednolitą masę i mieszamy ze
śmietaną. W osobnej misce ubijamy
białko z
cukrem waniliowym,a następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na placek.Do nasmarowanej formy
masłem wkładamy jeden placek,dokładnie zakrywając spód i boki formy. Następnie wkładamy formę do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemyprzez około 25 minut.W tym czasie obrane i pokrojone w kawałki
jabłkawkładamy do garnka i dodajemy 250g
cukru . Mieszając gotujemydo uzyskania konsystencji zbliżonej do
marmolady.Po wyjęciu upieczonego placka czekamy, aż trochę wystygniepo czym na wierzchu rozprowadzamy gorącą masę z
jabłek i posypujemy
cynamonem. Z placka, który Nam pozostał formujemy wałeczki i układamy w kratkę na masę
jabłkową.

Ciasto wkładamy znowu do pieca nagrzanego do 180stopni i pozostawiamy do czasu zarumienia się kratki z ciasta umieszczonej na wierzchu.Upieczoną szarlotkę posypujemy
cukrem pudrem i podajemy na ciepło najlepiej z
lodami waniliowymi.