ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z jabłkami

Szarlotka z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Witajcie Serdecznie
Mamy końcówkę listopada, zaawansowana jesień,
a właściwie to zbliżamy się już do zimy. W każdym razie jesień to sezon jabłek, dlatego też nie wyobrażam sobie tej pory roku bez szarlotki. Jednak czymże jest szarlotka bez jabłek z prawdziwego ogrodu, gdzie nie mają styczności ze sztucznymi nawozami.
Idealny wygląd jabłka nie jest tym co najważniejsze, jeśli za owym wyglądem stoi chemia.
Do szarlotki potrzebne Nam będą:
Składniki na ciasto o wymiarach formy 24cm x 40cm
500 g mąki
100 g cukru do ciasta
paczka proszku do pieczenia
3/4 kostki masła (150g)
jajko
kubek śmietany
paczka cukru waniliowego
750 g jabłek
250 g cukru do jabłek
cynamon
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i dodajemy żółtko i masło. Całość ucieramy na jednolitą masę i mieszamy ze śmietaną. W osobnej misce ubijamy białko z cukrem waniliowym,
a następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na placek.
Do nasmarowanej formy masłem wkładamy jeden placek,
dokładnie zakrywając spód i boki formy. Następnie wkładamy formę do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy
przez około 25 minut.
W tym czasie obrane i pokrojone w kawałki jabłka
wkładamy do garnka i dodajemy 250g cukru . Mieszając gotujemy
do uzyskania konsystencji zbliżonej do marmolady.
Po wyjęciu upieczonego placka czekamy, aż trochę wystygnie
po czym na wierzchu rozprowadzamy gorącą masę z jabłek i posypujemy cynamonem. Z placka, który Nam pozostał formujemy wałeczki i układamy w kratkę na masę jabłkową.
Ciasto wkładamy znowu do pieca nagrzanego do 180
stopni i pozostawiamy do czasu zarumienia się kratki z ciasta umieszczonej na wierzchu.
Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem i podajemy na ciepło najlepiej z lodami waniliowymi.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2014/11/szarlotka-z-jabkami.html