ßßß




Składniki :-1/2 kg szynki konserwowej- 5 jajekDo dekoracji :-ananasy-brzoskwinie-żółty ser-groszek- 1 marchewka (ugotowana)-papryka czerwona-zielona natka pietruszki-1 litr wody-1 liść laurowy-2 ziarnka ziele angielskie1 łyżka octu lub 2-3 łyżki soku z cytryny- 25 g żelatyny (spożywcza)-1 łyżeczkę czubatą vegetyPrzygotowanie:Do jednego ,litra zimnej wody wsypujemy(25 g ) żelatyny.Gdy żelatyna napęcznieje wstawiam na ogień ,wsypuję 1 łyżeczkę vegety i dodaję 1 łyżkę octu lub soku z cytryny (według uznania )ziele angielskie i laurowe liście to zagotowuję,(jeśli trzeba jeszcze dosolić do smaku )Po ostudzeniu ,wywar przecedzić i zalewać przygotowane półmiski .Szynkę z jajkiem, ( pół jajka)zawijamy w rulonik zatykamy wykałaczką i układamy na półmisku (wg.upodobań )udekorować ,brzoskwiniami ananasami,groszkiem serem żółtym, papryką,marchewką,zieloną natką pietruszki ....Smacznego!!!