ßßß Cookit - przepis na Krupnik

Krupnik

nazwa

Wykonanie

Bardzo wyśmienita sycąca ,smaczna zupka na wywarze mięsnym ,szybko się przyrządza i sprawdza się nie tylko w chłodne jesienne dni . Polecam
Składniki :
4 litry wody ,
0,5-1 kg żeberek lub wędzonych kości
20 dkg wędzonego boczku
15 -20 dkg surowej wędzonej szynki
10 dkg kaszy jęczmiennej
70 dkg ziemniaków
1 duża marchewka
1 pietruszka
1/2 średniej selery
2 laurowe liście
3 angielskie ziele
1 duży ząbek czosnku
1 średnia cebula
sól
pieprz
maggi
majeranek
Przygotowanie :
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy umyte żeberka lub kości ,liście laurowe ,,angielskie ziele ,solimy i gotujemy około 50 minut . Następnie, wyjąć mięso a wywar przecedzić ,wsypać 10 dkg przepłukanej kaszy dodać marchew ,pietruszkę ,seler ,czosnek ziemniaki wszystko pokrojone w drobniutką kostkę i gotować do miękkości. Obrane mięso z kości dodajemy do zupy z przesmażonym wcześniej boczkiem ,cebulką
Szynkę wędzoną też można przesmażyć razem z boczkiem ,ja dodałam surowej wędzonej. Zupy nie zagęszczamy kasza gotując się w wywarze czyni zupę wystarczająco gęstą
Doprawić do smaku ,według uznania .Posypać majerankiem .
Smacznego !!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2014/09/krupnik.html