ßßß
Składniki :4 litry wody ,0,5-1 kg żeberek lub wędzonych kości20 dkg wędzonego boczku15 -20 dkg surowej wędzonej szynki10 dkg kaszy jęczmiennej70 dkg ziemniaków1 duża marchewka1 pietruszka1/2 średniej selery2 laurowe liście3 angielskie ziele1 duży ząbek czosnku1 średnia cebulasólpieprzmaggimajeranekPrzygotowanie :Do garnka wlewamy wodę, wkładamy umyte żeberka lub kości ,liście laurowe ,,angielskie ziele ,solimy i gotujemy około 50 minut . Następnie, wyjąć mięso a wywar przecedzić ,wsypać 10 dkg przepłukanej kaszy dodać marchew ,pietruszkę ,seler ,czosnek ziemniaki wszystko pokrojone w drobniutką kostkę i gotować do miękkości. Obrane mięso z kości dodajemy do zupy z przesmażonym wcześniej boczkiem ,cebulkąSzynkę wędzoną też można przesmażyć razem z boczkiem ,ja dodałam surowej wędzonej. Zupy nie zagęszczamy kasza gotując się w wywarze czyni zupę wystarczająco gęstąDoprawić do smaku ,według uznania .Posypać majerankiem .Smacznego !!!