Wykonanie
Bardzo wyśmienita sycąca ,smaczna zupka na wywarze mięsnym ,szybko się przyrządza i sprawdza się nie tylko w chłodne jesienne dni . Polecam
Składniki :4 litry
wody ,0,5-1 kg
żeberek lub wędzonych kości20 dkg
wędzonego boczku15 -20 dkg surowej
wędzonej szynki10 dkg
kaszy jęczmiennej70 dkg
ziemniaków1 duża
marchewka1
pietruszka1/2 średniej
selery2
laurowe liście3
angielskie ziele1 duży ząbek
czosnku1 średnia
cebulasólpieprzmaggimajeranekPrzygotowanie :Do garnka wlewamy
wodę, wkładamy umyte
żeberka lub kości ,
liście laurowe ,,
angielskie ziele ,solimy i gotujemy około 50 minut . Następnie, wyjąć
mięso a
wywar przecedzić ,wsypać 10 dkg przepłukanej
kaszy dodać
marchew ,
pietruszkę ,
seler ,
czosnek ziemniaki wszystko pokrojone w drobniutką kostkę i gotować do miękkości. Obrane
mięso z kości dodajemy do zupy z przesmażonym wcześniej
boczkiem ,
cebulkąSzynkę wędzoną też można przesmażyć razem z
boczkiem ,ja dodałam surowej wędzonej. Zupy nie zagęszczamy
kasza gotując się w wywarze czyni zupę wystarczająco gęstąDoprawić do smaku ,według uznania .Posypać
majerankiem .Smacznego !!!