ßßß
Składniki na 4 sztuki :100g migdałów20g masła2 jajka
czubata łyżka otrębów owsianych1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki ksylitolu (ostatecznie cukru)¼ łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)Do podania:4 łyżki jogurtu naturalnego (z niską zawartością tłuszczu)2 małe bananykilka orzechów laskowychMigdały wsypać do robota kuchennego lub młynka do kawy i zmielić na masę. Można kupić też gotowe tarte migdały, jednak te zazwyczaj są droższe. Ja zazwyczaj mąkę migdałową przygotowuję sama, w młynku do kawy, który ma lat więcej niż ja (znaleziony na strychu z czasów prl-u, bardzo cenne znalezisko!). Rozpuścić masło. Wszystkie składniki ciasta gofrowego wymieszać dokładnie i pozostawić na 15 minut. Całość może spęcznieć, jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać odrobinę wody. Piec w delikatnie natłuszczonej gofrownicy (ja przeciągam pieczenie, żeby gofry były ciemniejsze i lepiej wypieczone).Gofry serwować z łyżką jogurtu i plasterkami bananów, posypać grubo posiekanymi orzechami laskowymi.
1 porcja to ok. 320 kcal, węglowodany: 20g, białko: 10g, tłuszcz: 22gPrzepis można dostosować także dla osób na diecie bezglutenowej. Wystarczy otręby owsiane zamienić na np. płatki jaglane, a zamiast łyżeczki proszku do pieczenia wsypać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i dodać odrobinę soku z cytryny (soda wtedy wejdzie w reakcję z kwasem).Gofry dobrze smakują zarówno na gorąco, zaraz po upieczeniu, ale także na zimno (mi nawet bardziej zimne). Wystarczy tylko wziąć ze sobą wcześniej upieczonego gofra (np. w pudełeczku), mały jogurt, banana i w mig można przygotować sobie taką przekąskę. Dla tych co nie liczą kalorii, zamiast jogurtu mogę polecić masło orzechowe, wyjątkowo pasuje do tego zestawu.SMACZNEGO!