ßßß Cookit - przepis na SZPINAKOWE PYZY

SZPINAKOWE PYZY

nazwa

Wykonanie

Jeśli ktoś twierdzi, że nie lubi szpinaku, to na pewno nigdy nie jadł takich apetycznych zielonych kuleczek, które smakują nawet małym dzieciom (testowane w domu organoleptycznie). Choć wydaje mi się, że już coraz mniej jest na świecie osób, które stronią od tego zielonego warzywa - jeśli wciąż jeszcze nie jesteście przekonani, koniecznie spróbujcie szpinakowych pyz:
Składniki na 4 porcje :
50dkg ziemniaków
25dkg szpinaku (u mnie mrożony)
25dkg mąki pełnoziarnistej
jajko
gałka muszkatołowa
łyżka startego parmezanu
Sos:
400g (puszka) pomidorów krojonych
2 szalotki
łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka oregano
sól, pieprz
listki bazylii/oregano do przybrania
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej (pod koniec gotowania) wodzie, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Szpinak odparować na patelni i także ostudzić. Ziemniaki wymieszać ze szpinakiem, mąką, jajkiem, szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Zagnieść ciasto i formować niewielkie kuleczki. Gotować 2 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie. Osączyć i podawać z sosem pomidorowym, posypane startym parmezanem.
Sos jest banalnie prosty do przyrządzenia (lepiej go przygotować zanim zielone pyzy będą gotowe): posiekaną cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać pomidory, paprykę i oregano. Dusić około 30 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.
1 PORCJA to ok. 420kcal, węglowodany: 64g, białko: 17g, tłuszcze: 8g
SMACZNEGO!
Źródło:http://dietologaz.blogspot.com/2014/01/jedz-i-chudnij-szpinakowe-pyzy.html