Wykonanie
Jeśli ktoś twierdzi, że nie lubi
szpinaku, to na pewno nigdy nie jadł takich apetycznych zielonych kuleczek, które smakują nawet małym dzieciom (testowane w domu organoleptycznie). Choć wydaje mi się, że już coraz mniej jest na świecie osób, które stronią od tego zielonego warzywa - jeśli wciąż jeszcze nie jesteście przekonani, koniecznie spróbujcie
szpinakowych pyz:

Składniki na 4 porcje :50dkg
ziemniaków25dkg
szpinaku (u mnie mrożony)25dkg
mąki pełnoziarnistej
jajkogałka muszkatołowałyżka startego
parmezanuSos:400g (puszka)
pomidorów krojonych2
szalotkiłyżka
oliwy z oliwekpół łyżeczki
słodkiej paprykiłyżeczka
oreganosól,
pieprzlistki bazylii/oregano do przybrania
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej (pod koniec gotowania) wodzie, przecisnąć przez praskę i ostudzić.
Szpinak odparować na patelni i także ostudzić.
Ziemniaki wymieszać ze
szpinakiem,
mąką,
jajkiem, szczyptą
soli i
gałki muszkatołowej. Zagnieść ciasto i formować niewielkie kuleczki. Gotować 2 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie. Osączyć i podawać z
sosem pomidorowym, posypane startym
parmezanem.
Sos jest banalnie prosty do przyrządzenia (lepiej go przygotować zanim zielone pyzy będą gotowe): posiekaną
cebulkę podsmażyć na
oliwie, dodać
pomidory,
paprykę i
oregano. Dusić około 30 minut, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.

1 PORCJA to ok. 420kcal, węglowodany: 64g,
białko: 17g, tłuszcze: 8gSMACZNEGO!