ßßß Cookit - przepis na ''opalanie'' na SZPINAKOWYM kocyku czyli pysznie, lekko i zielono ;)

''opalanie'' na SZPINAKOWYM kocyku czyli pysznie, lekko i zielono ;)

nazwa

Wykonanie

3 szalotki
260 g świeżych liści szpinaku
1, 1/2 łyżki jogurtu
2 jajka bądź 1jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżo startego parmezanu
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Na pateli rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w talarki szalotkę, smażyć do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać umyte liście szpinaku, dusić 5-6 min pod przykryciem. na średniej temp. Odkryć smażyć aż do odparowania płynu, od czasu do czasu mieszać by się nie przypaliło. W tym czasie rozgrzać piekarnik na 200°C (termoobieg 180°C )
Gdy płyn całkowicie odparuje, przekładamy naszą masę do żaroodpornego naczynia, łyżką robimy dwa wgłębienia na jajka. Jogurt przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wymieszać. Tak przygotowaną miksturą polewamy szpinak. Do wgłębień wbijamy jajka, całość posypujemy parmezanem. Pieczemy ok 10 min.
Wiem! po upieczeniu może i nie wygląda zachęcająco,
ale uwierzcie mi, smaczne to było jak diabli! ;)
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/02/opalanie-na-szpinakowym-kocyku-czyli.html