Wykonanie

3
szalotki260 g świeżych liści
szpinaku1, 1/2 łyżki
jogurtu2
jajka bądź 1jajko1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka świeżo startego
parmezanuświeżo starta
gałka muszkatołowasól,
pieprzNa pateli rozgrzać
oliwę, wrzucić pokrojoną w talarki
szalotkę, smażyć do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać umyte liście
szpinaku, dusić 5-6 min pod przykryciem. na średniej temp. Odkryć smażyć aż do odparowania płynu, od czasu do czasu mieszać by się nie przypaliło. W tym czasie rozgrzać piekarnik na 200°C (termoobieg 180°C )

Gdy płyn całkowicie odparuje, przekładamy naszą masę do żaroodpornego naczynia, łyżką robimy dwa wgłębienia na
jajka.
Jogurt przyprawić
solą,
pieprzem oraz
gałką muszkatołową, wymieszać. Tak przygotowaną miksturą polewamy
szpinak. Do wgłębień wbijamy
jajka, całość posypujemy
parmezanem. Pieczemy ok 10 min.Wiem! po upieczeniu może i nie wygląda zachęcająco,ale uwierzcie mi, smaczne to było jak diabli! ;)