Wykonanie
Zainspirowana przepisem Marty (koleżanki dietetyczki) dokonałam takiego oto dzieła:

Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Najlepiej smakuje jak postoi kilka godzin w lodówce, więc najlepiej przygotować dzień wcześniej. Pasują do niego wszystkie świeże
owoce -
truskawki,
maliny,
borówki,
poziomki,
brzoskwinki. Ja zrobiłam z
malinami i
borówkami. Ciasto jest niskokaloryczne -
miód zamiast
cukru, spód z
płatków owsianych,
twarożek z niską zawartością tłuszczu, nie ma w cieście
masła ani jaj. Polecam i przepis podaję:


Składniki na 12 porcji:1,5 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych2 łyżki płynnego
miodu1 łyżka
masła orzechowego (duża łyżka)

1 kg
serka twarogowego niskotłuszczowego(np.
Twaróg Delikatny % tłuszczu President, 3 opakowania po 300g)4 łyżeczki
żelatyny1 łyżka
mioducukier z prawdziwą
wanilią - ja dałam zwykły
cukier waniliowyowoce do wyłożenia na wierzch masy serowej - ja dałam ok. 300g
malin i ok. 100g
borówek
galaretka (można zrobić samemu z soku i
żelatyny, leniwa ja zrobiłam zwykłą
wiśniową galaretkę w mniejszej ilości
wody niż w instrukcji przygotowania)
Płatki owsiane mieszamy z
miodem i
masłem orzechowym. Ugniatamy na dnie tortownicy.
Twaróg mieszamy ręcznie z
miodem i
cukrem waniliowym (nie potrzeba miksera). Dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości
wody żelatynę i wylewamy na spód z
płatków owsianych. Na
serku układamy
owocki.Na wierzch wylewamy tężejącą
galaretkę i do lodówy. Najsmaczniejsze jest schłodzone dnia następnego.

1 porcja to ok. 180 kcal;węglowodany: 24g;
białko:14g; tłuszcze: 4gPrzygotowanie: ok. 30 minut + chłodzenie min. 2hSMACZNEGO!