Wykonanie
Ostatnio zafascynowały mnie
kasze. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z ich zdrowych wartości odżywczych. Zacząłem eksperymentować z
kaszą, której nigdy nie doceniałem. A jest nią pęczak. Połączyłem go z
papryką,
bakłażanem i
czarnymi oliwkami. Do tego
sos pomidorowy. Uzyskałem ciekawą i aromatyczną kombinację smaków. Lekkie, a zarazem energetyczne danie na niejedną okazję.

Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 11 , 00 złSKŁADNIKI:3 szklanki
kaszy pęczak2
czerwone papryki1
zielona papryka1
papryczka chili1
bakłażan1
cebula dymka10 czarnych
oliwek1 puszka
pomidorów rozdrobnionych1 łyżka
natki pietruszki1 łyżeczka
oreganosól,
pieprz białyPRZYGOTOWANIE:Wstawiamy
kaszę pęczak do gotowania w osolonej wodzie. Kontrolujmy, aby go nie rozgotować. Tak, aby był aldente.
Bakłażana i
paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Na
oliwie podsmażamy posiekaną
dymkę. Dodajemy
bakłażana i
paprykę. Chwilę przesmażamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 min. Dodajemy posiekaną
papryczkę chili, pokrojone
oliwki czarne oraz
pomidory z puszki. Wszystko razem przesmażamy przez ok 5 min. Warzywa w
sosie pomidorowym doprawiamy
solą,
pieprzem i
oregano.Do warzyw w sosie dodajemy pęczak i wszystko ze sobą dokładnie łączymy. Dodajemy posiekana takę
pietruszki. Smażymy jeszcze ok 5 min.Odstawiamy pod przykryciem na 5 min. i możemy serwować. Smacznego.