Wykonanie
Dziś 25.10.- Światowy Dzień
Makaronu. Oto moja propozycja na uczczenie tego dnia. Oczywiście we włoskim klimacie-
Cannelloni faszerowane samymi rarytasami. Smacznego. Czekam na Wasze opinie.




Czas przygotowania: 75 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 23 , 50 złSKŁADNIKI:
Makaron CannelloniSzpinak mrożony 500 g
Suszone pomidory 150 g
Ser Ricotta 250 g
Ser Grana Padano 80 g
Ser Mozzarella w kulkach 200 g (2 kule)
Cebula dymkaCzosnek 2 ząbki
Śmietanka 30% 80 ml
Mleko 2 szklanki
Masła 2 łyżki
Mąka pszenna 2 łyżki
Natka pietruszkisól,
pieprz,
gałka muszkatołowaPRZYGOTOWANIE:*Farsz do
CannelloniW pierwszej kolejności podsmażamy posiekaną
dymkę na
oliwie. Dodajemy pokrojone
suszone pomidory i
szpinak. Składniki podsmażamy na małym ogniu. Dokładamy
ser Ricotta i odrobinę startego
Grana Padano. Dolewamy
śmietanki 30%, doprawiamy
solą i
pieprzem. Wszystko razem smażymy, aż do momentu uzyskania gęstego farszu. Na końcu dodajemy posiekana
natkę pietruszki. Pamiętajmy o częstym mieszaniu farszu.

*
Sos beszamelowyW rondelku roztapiamy na małym ogniu 2 łyżki
masła. Dodajemy 2 łyżki
mąki na rozpuszczone
masło i mieszamy za pomącą trzepaczki. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Od razu, gdy powstanie jednolita masa dodajemy część
mleka, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Powoli porcjami dolewaj
mleko. Gdy sos uzyska kremową konsystencję doprawiamy sos
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Sos jest gotowy do podania.*Składamy
CannelloniMakaronu nie gotujemy. Faszerujemy nasze rurki
Cannelloni ostudzonym farszem. Układamy je w naczyniu (np. żaroodpornym) posmarowanym
masłem, jedna przy drugiej. Zalewamy wszystko naszym
sosem beszamelowym. Posypujemy posiekaną
natka pietruszki. Na końcu układamy plastry
mozzarelli. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 40 min. Ostatnie 5-10 min pieczemy z trybem termoobiegu, aby się ładnie przyrumieniło :) Smacznego :)