ßßß Cookit - przepis na Cannelloni ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem ricotta

Cannelloni ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem ricotta

nazwa

Wykonanie

Dziś 25.10.- Światowy Dzień Makaronu. Oto moja propozycja na uczczenie tego dnia. Oczywiście we włoskim klimacie- Cannelloni faszerowane samymi rarytasami. Smacznego. Czekam na Wasze opinie.
Czas przygotowania: 75 min.
Porcja dla 4 osób
Koszt przygotowania: 23 , 50 zł
SKŁADNIKI:
Makaron Cannelloni
Szpinak mrożony 500 g
Suszone pomidory 150 g
Ser Ricotta 250 g
Ser Grana Padano 80 g
Ser Mozzarella w kulkach 200 g (2 kule)
Cebula dymka
Czosnek 2 ząbki
Śmietanka 30% 80 ml
Mleko 2 szklanki
Masła 2 łyżki
Mąka pszenna 2 łyżki
Natka pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
*Farsz do Cannelloni
W pierwszej kolejności podsmażamy posiekaną dymkę na oliwie. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szpinak. Składniki podsmażamy na małym ogniu. Dokładamy ser Ricotta i odrobinę startego Grana Padano. Dolewamy śmietanki 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, aż do momentu uzyskania gęstego farszu. Na końcu dodajemy posiekana natkę pietruszki. Pamiętajmy o częstym mieszaniu farszu.
*Sos beszamelowy
W rondelku roztapiamy na małym ogniu 2 łyżki masła. Dodajemy 2 łyżki mąki na rozpuszczone masło i mieszamy za pomącą trzepaczki. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Od razu, gdy powstanie jednolita masa dodajemy część mleka, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Powoli porcjami dolewaj mleko. Gdy sos uzyska kremową konsystencję doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Sos jest gotowy do podania.
*Składamy Cannelloni
Makaronu nie gotujemy. Faszerujemy nasze rurki Cannelloni ostudzonym farszem. Układamy je w naczyniu (np. żaroodpornym) posmarowanym masłem, jedna przy drugiej. Zalewamy wszystko naszym sosem beszamelowym. Posypujemy posiekaną natka pietruszki. Na końcu układamy plastry mozzarelli. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 40 min. Ostatnie 5-10 min pieczemy z trybem termoobiegu, aby się ładnie przyrumieniło :) Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyja.blogspot.com/2013/10/cannelloni-ze-szpinakiem-suszonymi.html