Wykonanie
Niezwykle delikatna i łatwa wersja posiłku drobiowego, pyszny obiad dla całej rodziny, gorąco polecam :) Danie będzie smaczne z dodatkiem
ryżu, ziemniaczków lub frytek i ulubioną surówką. Porcja dla 4 głodnych osób.




3 większe
filety z kurczakaprzyprawa do drobiu2 większe
pory (białe i część twarda zielonej części)2 - 3 łyżki kwaśnej
śmietany 12 lub 18%1 średnia
czerwona paprykasól (niewiele)
czarny pieprz (sporo)około 100 gramów
mozzarelli do pizzy i zapiekanek (startej na grubych oczkach)Filety dokładnie myć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wszerz tak by powstały cieńsze kotlety, lekko rozbić. Oprószyć
przyprawą, odstawić do lodówki.
Pory umyć, pokroić w talarki,
paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać około 4 łyżek
oleju, wrzucić warzywa, blanszować często mieszając przez około 5 - 6 minut, wyłączyć gaz, dodać
śmietanę, wymieszać.
Potem lekko posolić, dodać
pieprz i ponownie wymieszać.


Szerokie naczynie do zapiekania wysmarować
olejem, na dnie poukładać filety. Na
mięso wyłożyć pierzynkę warzywną i rozprowadzić ją po całości
mięsa.


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wsadzić
mięso i zapiekać przez około 40 minut.

Na kilka minut przed końcem
mięso posypać
mozzarellą i zapiekać do rozpuszczenia
sera. Gotowe !