ßßß Cookit - przepis na twarożkowe placuszki z truskawkami

twarożkowe placuszki z truskawkami

nazwa

Wykonanie

O matko !! Jakie dobre !! Nie będę już więcej wychwalać, bo nie potrzeba, po prostu zróbcie i spróbujcie, tylko lojalnie ostrzegam, z tej porcji wychodzi zaledwie 10 sztuk ! :)
3 jaja (M)
1 szklanka mąki pszennej
200 gramów zmielonego twarożku (użyłam Ulubionego z Wielunia)
1 łyżka cukru z wanilią
1 kopiasta łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 - 5 łyżek mleka
szczypta soli
250 gramów truskawek
cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania
Jaja całe zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na piankę, dodać twarożek, zmiksować (jeśli zostaną małe grudki, to super).
Jakby ktoś miał dostęp to polecam ten twarożek.
Potem do mieszanki dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów miksujemy na gładką masę.
Na końcu dodajemy mleko i ponownie ucieramy do połączenia składników (mikserem lub drewnianą łyżką np).
Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze cząstki.
Na rozgrzany na patelni olej ewentualnie masło klarowane, kładziemy porcje ciasta wielkości łyżki, w środek wciskamy kawałeczki truskawek, smażymy na złoto z obu stron (bez przykrycia).
Rada: Ciasto jest dość gęste, aby łatwiej odchodziło nam od łyżki należy maczać ją przed nabraniem porcji w mocno ciepłej wodzie.
UWAGA: Kiedy placuszki odwrócimy na stronę z truskawkami najlepiej lekko zmniejszyć ogień by owoce nam się zanadto nie przypiekły.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy obficie posypane cukrem pudrem wymieszanym na sitku z cukrem waniliowym ... mniam :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/06/twarozkowe-placuszki-z-truskawkami.html