Wykonanie
Nie ma to jak sprawdzone i wypróbowane wielokrotnie przepisy. Ten jest właśnie taki, dopracowany do doskonałości i przepyszny. Beatko, wielkie dzięki za tą recepturę. Surówka idealna do każdego obiadu, a ten sos to
magia, gorąco polecam !


3/4 główki małej
kapusty (użyłam małej
młodej, niezbyt zwartej)1 średnia
marchewkapęczek
szczypiorkusos:4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
octu winnego1 kopiasta łyżeczka
cukru pudru1 ząbek
czosnku1 kopiasta łyżeczka
majonezu1 łyżeczka
musztardy (można użyć zarówno łagodnej jak i pikantnej)
sól, czarny mielony
pieprzKapustę drobno poszatkować, posolić. Jeśli ktoś lubi mniej chrupiące, można lekko pognieść ją dłońmi lub tłuczkiem, odstawić na 20 minut.W szatkowaniu
kapusty pomógł mi Robot Kuchenny Aura Russell Hobbs .
Potem dodać
marchewkę startą na dużych oczkach i posiekany
szczypiorek, wymieszać.

Teraz zabieramy się za sos.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do
oliwy,
majonezu,
musztardy,
octu winnego,
cukru, dodać 1/5 łyżeczki
pieprzu, dobrze wymieszać.


Sos dodać do
kapusty z
marchewką, wymieszać i odstawić na około 30 minut do "przegryzienia".Smacznego ! :)