ßßß


ciasto:2 szklanki mąki pszennej10 łyżek dowolnego dżemu lub marmolady2 jaja1 szklanka cukru125 gramów miękkiego masła lub margaryny2 łyżeczki ciemnego kakao1 szklanka mleka2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu1,5 łyżeczki sodymasa budyniowa:0,5 szklanki cukru2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (takie po 40 g)3 łyżki masła3 szklanki mlekadodatkowo:0,5 słoiczka kwaskowatego dżemu (polecam z czarnej porzeczki)słonecznik w karmelu:200 gramów ziaren słonecznika100 gramów masła4 łyżki płynnego miodu3/4 szklanki cukru (świetny też będzie brązowy)Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie wbić jaja, wlać mleko, dodać dżem, zmiksować wszystko na gładką masę. Potem wsypać mąkę wymieszaną z sodą, kakao, dodać aromat, utrzeć ponownie do uzyskania jednolitej konsystencji, ale nie za długo.Kwadratową blaszkę o boku około 25 cm wysmarować masłem, posypać kaszą manną lub bułką tartą, wlać ciasto, wyrównać powierzchnię, piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Ciasto będzie dość niskie i tak ma być.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na dwa dość cienkie blaty. Polecam METODĘ NITKOWĄ .Spodni blat smarujemy obficie dżemem.
Masa budyniowa.W 1 szklance mleka rozprowadzamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i masłem, kiedy zacznie wrzeć wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i gotujemy tradycyjny budyń.Jeszcze ciepły wykładamy na dżem, rozprowadzamy do po całej powierzchni.UWAGA: Jeśli mamy trudności z wygładzeniem budyniu, maczajmy łyżkę w szklance z gorącą wodą.
Masę budyniową przykrywamy drugim blatem (odwróciłam do do "góry nogami", by był równiejszy). Lekko dociskamy i wkładamy do lodówki.
Teraz zabieramy się za ostatnią warstwę, a mianowicie słodziutki prażony słonecznik :)Ziarenka podprażamy (ciągle mieszając), na suchej patelni na lekko brązowy kolor, od razu przekładamy do miseczki.UWAGA: Pozostawienie słonecznika na gorącej patelni "zaowocuje" nam przypaleniem ziarenek.W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mieszamy do połączenia, potem wsypujemy cukier, podgrzewamy około 2 minut, na końcu wsypujemy słonecznik, mieszamy, zagotowujemy i wyłączamy palnik.Gorącą mieszankę od razu rozprowadzamy po powierzchni ciasta, wygładzamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
UWAGA: Rondel, w którym przygotowywaliśmy karmel najlepiej od razu umyć, zanim masa zastygnie.