Wykonanie
Moja propozycja na niedzielny lub wykwintny obiad :)



2 średnie
polędwiczki wieprzowe
sólczarny pieprzsos:350 gramów
pieczarek1 średnia
cebula1 i 1/3 szklanki
bulionu (może być drobiowy, cielęcy, wołowy)szczypta
soli1 łyżka
koncentratu pomidorowego1/3 łyżeczki
czarnego pieprzu1/3 łyżeczki
słodkiej papryki2 szczypty
chili (opcjonalnie)200 gramów kwaśnej
śmietany 18%dodatkowo:100 gramów
sera z niebieską pleśniąPolędwiczki myjemy, osuszamy. W
mięsie robimy nacięcia, w które wkładamy kawałki
sera, całość posypujemy
solą i
pieprzem.
Polędwiczki odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki.
Grzyby wrzucamy do rondla z rozgrzanym
olejem, podsmażamy do wytracenia wilgoci, następnie wrzucamy posiekaną
cebulę, smażymy często mieszając do zeszklenia tej ostatniej.
Potem wlewamy gorący
bulion, zagotowujemy, następnie dodajemy koncentrat,
przyprawy, gotujemy na małym ogniu około 8 minut, wyłączamy. Po 10 minutach dodajemy
śmietanę, mieszamy.
Polędwiczki układamy w szerokim naczyniu żaroodpornym.

Zalewamy gorącym sosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut (bez przykrycia).

Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie żółty
ryż i warzywa na parze.
