Po długim i zapracowanym tygodniu obiecałem sobie i rodzinie że na weekend zrobię coś konkretnego. Chciałem go zrobić już wczoraj ale musiałem poprowadzić grillowe warsztaty i udało mi się wczoraj tylko wpaść z rodziną na piadę do MIA PIADA ale dziś już obowiązkowo musiał być strogonow.Składniki (na 3 osoby) :0,5 kg wołowiny25 dag pieczarek1 duża cebula1 papryka0,5 litra bulionu2 łyżki oliwyłyżka koncentratu pomdorowegołyżeczka musztardy Dijonpapryka słodka i ostra,łyżeczka przecieru z chilli (opcjonalnie)2 łyżki śmietany 30%sól, pieprzPrzygotowanie :Mięso kroję w paski w poprzek włókien (takie wielkości małego palca dłoni) posypuję szczyptą obu papryk. Cebulę pokrojoną w cienkie ćwierć plastry podsmażam na oliwie aż się zeszkli, dorzucam mięso i jak całe się już podsmaży dodaję pieczarki i zalewam bulionem i duszę co jakiś czas mieszając.Gdy bulion się już znacznie zredukuje dodaję łyżkę przecieru pomidorowego i łyżeczkę musztardy, mieszam i dokładam pokrojoną w nieduże słupki paprykę. Duszę jeszcze kilka minut aż papryka zmięknie, lekko zabielam śmietaną i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ewentualnie (jak ktoś lubi - a ja lubię) przecierem z papryczek chilli. Podałem z ziemniaczkami i natką pietruszki.