Wykonanie
Lubimy
makarony, to szybkie i sycące dania, zwykle niedrogie i bardzo smaczne.To jedzonko właśnie spełnia wszystkie powyższe cechy :)

200 gramów chudego
wędzonego boczku ( użyłam takiego w plastrach)300 gramów
pieczarek1 duża
cebula2 małe
pomidory lub 1 kopiasta łyżeczka koncentratu ( możemy użyć
pomidorów z puszki)2 kopiaste łyżki kwaśnej
śmietany 18%1/3 łyżeczki
słodkiej papryki2 szczypty
chili lub ostrej ( opcjonalnie)szczypta
czarnego pieprzu2 szczypty
soli ( uwaga na słony
boczek)120 gramów
makaronu spaghettiPieczarki dokładnie umyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na
oleju, kiedy wytracą wilgoć, wrzucić posiekaną
cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej, odsączyć z tłuszczu, przełożyć do miseczki.Na tym samym tłuszczu usmażyć na złoto pokrojony w paseczki
boczek, wrzucić
pieczarki z
cebulą.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, dodać do
grzybów i
boczku, przyprawić, dusić na małym ogniu do zredukowania sosu ( około 10 minut), wyłączyć gaz, dodać
śmietanę, wymieszać porządnie.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Podawać z sosem. Na talerzu można posypać posiekaną zieloną
pietruszką.

