ßßß
200 gramów chudego wędzonego boczku ( użyłam takiego w plastrach)300 gramów pieczarek1 duża cebula2 małe pomidory lub 1 kopiasta łyżeczka koncentratu ( możemy użyć pomidorów z puszki)2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%1/3 łyżeczki słodkiej papryki2 szczypty chili lub ostrej ( opcjonalnie)szczypta czarnego pieprzu2 szczypty soli ( uwaga na słony boczek)120 gramów makaronu spaghettiPieczarki dokładnie umyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na oleju, kiedy wytracą wilgoć, wrzucić posiekaną cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej, odsączyć z tłuszczu, przełożyć do miseczki.Na tym samym tłuszczu usmażyć na złoto pokrojony w paseczki boczek, wrzucić pieczarki z cebulą.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, dodać do grzybów i boczku, przyprawić, dusić na małym ogniu do zredukowania sosu ( około 10 minut), wyłączyć gaz, dodać śmietanę, wymieszać porządnie.Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Podawać z sosem. Na talerzu można posypać posiekaną zieloną pietruszką.
