Wykonanie
Szybkie, dla miłośników powyższych pyszności...każdemu się uda :)

3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej4
jaja100 gramów
gorzkiej czekolady2 paczki budyniu
czekoladowego bez
cukru (razem 80 g)3/4 szklanki
cukru125 gramów stopionego i schłodzonego
masła1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniadodatkowo:3 średnie
banany (najlepiej średnio dojrzałe)2 kopiaste łyżki
mąki pszennej tortowej
cukier puder lub
polewa czekoladowa na wierzch
Banany kroimy w około 1 cm kostkę, wrzucamy do miski, zasypujemy
mąką i delikatnie mieszamy by
mąka obtoczyła
owoce.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej, schładzamy do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna).

Całe
jaja ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy tłuszcz, wsypujemy budynie (w proszku),
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, miksujemy wszystko do połączenia składników, dodajemy płynną, lecz przestudzoną
czekoladę, miksujemy na najwyższych obrotach nie za długo, tylko do połączenia składników. Do ciasta wrzucamy obtoczone w
mące banany i bardzo delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką, by rozeszły się po całości ciasta.Tortownicę o średnicy 24 cm lub kwadratową blaszkę o
boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 i pieczemy około 65 - 70 minut, do suchego patyczka.Po ostudzeniu polewamy
czekoladą lub posypujemy
cukrem pudrem.


