Wykonanie

Są takie ciasta, które chyba nigdy się nie nudzą... U niektórych to szarlotka, u innych sernik, a u jeszcze innych murzynek. Dziś mam dla Was przepis na pysznego, mocno
czekoladowego murzynka z intensywnym
wiśniowym aromatem. Musicie koniecznie spróbować, bo jest naprawdę obłędny w smaku!Składniki (małą keksówka):ciasto- 170 g
mąki pszennej- 125 g
masła- 100 g
gorzkiej czekolady (użyłam zwykłej i z nadzieniem
wiśniowy w proporcji 1:1)- 100 g
cukru- 270 g
konfitury wiśniowej- 2
jajka- łyżeczka
proszku do pieczeniapolewa czekoladowa- 40 g
masła- 50 g
czekolady mlecznej- 50 g
czekolady gorzkiejNajpierw przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy
mąką i
proszek do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy
masło, dodając pod koniec kostki
czekolady. Ściągamy garnek z gazu, mieszamy energicznie całość aż
czekolada się dokładnie rozpuści. Dodajemy
jajka,
cukier i
konfiturę, ponownie mieszamy. Zawartość rondelka przelewamy do miski z
mąką i
proszkiem do pieczenia, mieszamy do całkowitego połączenia składników. Przelewamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy godzinę lub nieco dłużej (do suchego patyczka).Gdy ciasto się upiecze, odstawiamy je do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę. W małym rondelku rozpuszczamy
masło. Na koniec dodajemy
czekoladę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu do czasu zgęstnienia polewy. Gdy polewa jest gotowa, odstawiamy ją na chwilę, żeby trochę ostygła. Przestudzoną polewą polewamy naszego murzynka (wcześniej wyciągamy go z foremki i ustawiamy na desce lub dużym talerzu). Na koniec można posypać ciasto wiórkami kokosowymi lub udekorować
wiśniami.Dzięki dodatkowi
konfitury murzynek ma bardzo intensywny smak, jest bardziej wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli nie lubisz
wiśni, możesz z powodzeniem użyć
konfitury truskawkowej lub malinowej (polecam wtedy użyć również
czekolady z nadzieniem o podobnym smaku, tak jak ja to zrobiłam).