ßßß Cookit - przepis na Murzynek z wiśniami

Murzynek z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosty i mega pyszny murzynek! Z dodatkiem konfitury wiśniowej, dzięki której jest bardziej wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. Porcja nie jest duża, ale wystraczająca, by zaspokoić głód na czekoladę ;-). Możecie tu użyć konfitury o dowolnym smaku lub jaką macie w domu w nadmiarze - najlepiej malinową, truskawkową, śliwkową. Piekłam również wersję oryginalną, pomarańczową, ale wiśniowa bardziej nam smakowała :-).
Składniki:
125 g masła
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
300 g konfitury wiśniowej
150 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
szczypta soli
2 duże jajka, roztrzepane
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, odłożyć.
W garnuszku roztopić masło. Dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy. Przelać do większego naczynia. Dodać konfiturę, cukier, sól, jajka. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tylko do jej połączenia się z czekoladową masą.
Keksówkę o wymiarach dolnych 10 x 20 cm (lub mniejszą) wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, polać polewą czekoladową, ozdobić wiśniami z syropu.
Polewa czekoladowa:
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
40 g masła
Masło roztopić w niewielkim garnuszku z grubym dnem. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia, w razie potrzeby ściągając garnuszek z palnika. Po lekkim ostudzeniu/zgęstnieniu polać wierzch ciasta.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'How to be a domestic goddess' Nigella Lawson .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/murzynek-z-wisniami