Wykonanie
Posmakuje nawet zaciętym mięsożercom, wiem coś o tym, dziś zrobiłam podwójną porcję. Proponowany przepis jest recepturą bazową, można jeszcze dodać
pieczarki,
boczek lub na przykład
salami, co tylko Wam gust podpowie. Szybki i prosty, każdemu się uda, gorąco polecam. Przepis od kumpeli Marzeny .

800 gramów
cukinii200- 250 gramów
żółtego sera2 średnie
marchewki1 średnia
cebulapęczek
szczypioru lub
natki pietruszki3 średnie
jaja1,5 szklanki
bułki tartej2 - 3 ząbki
czosnku1/3 szklanki
oleju ( użyłam rzepakowego)1 płaska łyżeczka
soli1/4 łyżeczki zmielonego
czarnego pieprzu1/4 łyżeczki
słodkiej papryki ( można wymieszać z ostrą)
Cukinię, jeśli jest starsza, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych, jeśli mamy
młode cukinki, po prostu od razu ścieramy je na dużych oczkach. Wsypujemy do dużej miski, odstawiamy na 30 minut, następnie odciskamy z soku.
Marchewki obieramy i również ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do
cukinii.
Cebulę,
zieleninę siekamy.
Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do warzyw, do tej samej miski wsypujemy również starty na dużych oczkach
ser. Przyprawiamy, dodajemy
jaja i
bułkę tartą, wlewamy
olej, mieszamy wszystko ( na przykład ręką) do uzyskania jednolitej masy.Foremkę keksową o wymiarach 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę, wyrównujemy powierzchnię.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni ( funkcja góra - dół) i pieczemy około 60 - 65 minut.Kroimy po całkowitym ostudzeniu, a najlepiej dodatkowo paru godzinach w lodówce.



