Wykonanie
Pyszna odmiana pizzy...dowolność farszu jest nieograniczona.
Mogę pokusić się o stwierdzenie, że smakował mi bardziej od pizzy, bo wszystkie aromaty nie uciekły w powietrze, a zostały w środku, super sprawa :) Podoba mi się jeszcze to, że w tym przypadku farsz długo trzyma ciepło :)Porcja na dwa duże pierogi.

ciasto:300 gramów
mąki pszennej ( oczywiście możemy użyć każdej ulubionej)1,5 łyżeczki
drożdży instant ( 1 z małą górką)0,5 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy z oliwek1 płaska łyżeczka
cukru3/4 szklanki
wody ( w temperaturze ciała)mój farsz:2
filety z kurczaka ( dość spore, łącznie ważyły ponad 650 gramów)
przyprawa do kurczaka400 gramów
pieczarek1 duża
cebula1 duży strąk
papryki250 gramów
sera żółtego ( optymalnie
parmezanu)dodatkowo:4 łyżki
mleka do posmarowania calzone
przyprawa do pizzyokoło 5 łyżek pikantnego
ketchupu lub ulubionego sosu do pizzy
Mąkę przesiać z
solą i
drożdżami i
cukrem, zrobić zagłębienie, wlać
oliwę, stopniowo dolewać
wodę zagniatając elastyczne ciasto. Kiedy będzie już ładnie odchodzić od ręki, włożyć je do omączonej miski i odstawić do podwojenia objętości ( u mnie około 40 minut).W tym czasie przygotowujemy sobie farsz. Filety myjemy dokładnie, kroimy w kostkę, obsypujemy
przyprawą, podsmażamy na
oleju na złoto, schładzamy.
Pieczarki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na gorący
olej, dusimy, kiedy wytracą wilgoć, wrzucamy pokrojoną w piórka
cebulę, smażymy wszystko razem ciągle mieszając, do zeszklenia tej ostatniej, następnie lekko solimy, schładzamy.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia na niewielkiej ilości
oleju, odsączamy z tłuszczu i schładzamy.Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy, dzielimy na dwie równe części.Pierwszą z nich ( drugą w tym czasie możemy wsadzić do lodówki by nadmiernie nam nie urosła) wałkujemy na spory owal o grubości około 3 - 4 mm. Połowę ciasta cienko smarujemy
ketchupem lub
sosem pomidorowym, posypujemy
przyprawą, wykładamy farsz, ja zaczęłam od
pieczarek,
potem wyłożyłam
mięso, następnie
paprykę,
potem całość dość obficie posypałam
mieszanką przypraw do pizzy, przykryłam startym na drobnych oczkach
serem.

Oczywiście wszystkie składniki farszu będą stanowiły połowę swojej ilości, bo jeszcze mamy w przygotowaniu drugi pieróg.Farsz przykrywamy pustym płatem ciasta, zlepiamy boki formując duży pieróg, złączenia możemy jeszcze podociskać widelcem.Z wielką ostrożnością calzone przenosimy na blachę ( z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. W tym momencie możemy ciasto lekko ponakłuwać widelcem u jego nasady, będzie ułatwiało to obieg powietrza w środku pieroga.Następnie smarujemy
mlekiem.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ( czas rozgrzewania się pieca, będzie czasem "napuszania" ciasta) i pieczemy około 30 minut, do zezłocenia.Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta i farszu. Pałaszujemy, ale uwaga, gorące !


