ßßß
ciasto kruche:280 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej)150 gramów zimnego masła4 płaskie łyżki cukru1 płaska łyżka cukru z wanilią2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtkabeza kokosowa:2 białka5 łyżek cukru100 gramów wiórków kokosowychdodatkowo:550 - 600 gramów borówek amerykańskich1,5 łyżki bułki tartejMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami. Dodać masło, posiekać nożem z mąką tak, by tłuszcz był mocno rozdrobniony, potem wbić żółtka, wyrobić szybko kruche ciasto.Ciasta nie wkładałam do lodówki.Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić ciastem, nakłuć w kilkunastu miejscach, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec około 20 - 25 minut, na złoto.Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksować chwilkę, następnie wsypać wiórki i dokładnie wymieszać łyżką.Na ciepłe ciasto wysypać borówki, posypać bułką tartą, przykryć pianą. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia bezy.
