ßßß
300 gramów makaronu średniej wielkości ( u mnie świderki)3 średnie filety drobiowe ugotowane w przyprawach lub upieczone350 gramów pieczarek400 gramów brokułów2 średnie cebule125 gramów mozzarelli ( standardowa kulka)zalewa:400 gramów śmietany kwaśnej 12% lub 18%3 jajasól, pieprz3 łyżki drobno startego parmezanu (opcjonalnie)sól, pieprzdodatkowo do zapiekanki:sól, pieprz cayenne lub ostra i słodka paprykasiekana bazylia (opcjonalnie)Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy, gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, smażymy razem z cebulą pokrojoną w piórka, pod koniec smażenia całość lekko solimy.Filety kroimy w kostkę.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na dno wykładamy makaron, na makaron pieczarki z cebulą, rozprowadzamy, następnie układamy brokuły i kawałki kurczaka.
Śmietanę miksujemy krótko z jajami, dodajemy przyprawy, ewentualnie parmezan (polecam) i polewamy zapiekankę. Na wierzchu układamy mozzarellę pokrojoną w plasterki.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 30 minut.Tuż przed podaniem zapiekankę możemy posypać siekaną bazylią.

