Wykonanie
Zapiekanki to świetna rzecz, po pierwsze składniki możemy przygotować wcześniej, możemy zużyć co tylko nam zalega w lodówce, po przyjściu do domu wrzucamy wszystko do naczynia żaroodpornego, zapiekamy i gotowe. Powstaje nam bardzo smaczny i ekonomiczny obiad, tak właśnie było w tym przypadku :)

300 gramów
makaronu średniej wielkości ( u mnie świderki)3 średnie
filety drobiowe ugotowane w przyprawach lub upieczone350 gramów
pieczarek400 gramów
brokułów2 średnie
cebule125 gramów
mozzarelli ( standardowa kulka)zalewa:400 gramów
śmietany kwaśnej 12% lub 18%3
jajasól,
pieprz3 łyżki drobno startego
parmezanu (opcjonalnie)
sól,
pieprzdodatkowo do zapiekanki:
sól,
pieprz cayenne lub ostra i
słodka paprykasiekana
bazylia (opcjonalnie)
Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy, gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, smażymy razem z
cebulą pokrojoną w piórka, pod koniec smażenia całość lekko solimy.Filety kroimy w kostkę.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.Naczynie żaroodporne smarujemy
olejem, na dno wykładamy
makaron, na
makaron pieczarki z
cebulą, rozprowadzamy, następnie układamy
brokuły i kawałki
kurczaka.
Śmietanę miksujemy krótko z
jajami, dodajemy
przyprawy, ewentualnie
parmezan (polecam) i polewamy zapiekankę. Na wierzchu układamy
mozzarellę pokrojoną w plasterki.

Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 30 minut.Tuż przed podaniem zapiekankę możemy posypać siekaną
bazylią.


