ßßß Cookit - przepis na Frittata z cukinią,szpinakiem i pieczarkami :)

Frittata z cukinią,szpinakiem i pieczarkami :)

nazwa

Wykonanie

Delikatna w smaku i bardzo sycąca frittata okazała się strzałem w dziesiątkę.Nie spodziewałam się,że posmakuje nam wszystkim do tego stopnia,że od razu następnego dnia,będę ją przygotowywać w większej ilości. M.czekał niecierpliwie,zdążyłam zrobić tylko jedno bardzo szybkie ujęcie;)dlatego,może nie wygląda,ale smakuje:)
porcja na patelnię 26-28 cm
8 jajek
2 garście świeżego szpinaku
22 dkg cukinii
15-20 dkg brązowych pieczarek
1 cebula
sól,pieprz
1 kulka mozzarelli
8-10 dkg parmezanu
tłuszcz do smażenia
kilka listków świeżej bazylii
Opłukane pieczarki i cukinie kroję w plastry,cebulę w kostkę,szpinak płuczę i odsączam.Na patelni rozgrzewam tłuszcz,wrzucam pieczarki,krótko podsmażam,dodaję cebule i cukinie.Zmniejszam ogień i podsmażam ok.5 min.Dodaję szpinak,smażę,aż puści sok.W miseczce mieszam widelcem jajka,dodaję starty parmezan,sól,pieprz i całość wylewam na warzywa dokładnie rozprowadzając,by były przykryte.Na wierzch kładę mozzarellę w plastrach i posiekaną bazylię.Przykrywam patelnię i smażę ,aż jajka będą zupełnie ścięte.Można dopiec wierzch na grillu,ja nie ryzykowałam mając patelnię z gumowym uchwytem.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/09/frittata-z-cukiniaszpinakiem-i.html