Wykonanie
Delikatna w smaku i bardzo sycąca frittata okazała się strzałem w dziesiątkę.Nie spodziewałam się,że posmakuje nam wszystkim do tego stopnia,że od razu następnego dnia,
będę ją przygotowywać w większej ilości. M.czekał niecierpliwie,zdążyłam zrobić tylko jedno bardzo szybkie ujęcie;)dlatego,może nie wygląda,ale smakuje:)

porcja na patelnię 26-28 cm8
jajek2 garście
świeżego szpinaku22 dkg
cukinii15-20 dkg brązowych
pieczarek1
cebulasól,
pieprz1 kulka
mozzarelli8-10 dkg
parmezanutłuszcz do smażeniakilka listków świeżej
bazyliiOpłukane
pieczarki i
cukinie kroję w plastry,
cebulę w kostkę,
szpinak płuczę i odsączam.Na patelni rozgrzewam tłuszcz,wrzucam
pieczarki,krótko podsmażam,dodaję
cebule i
cukinie.Zmniejszam ogień i podsmażam ok.5 min.Dodaję
szpinak,smażę,aż puści sok.W miseczce mieszam widelcem
jajka,dodaję starty
parmezan,
sól,
pieprz i całość wylewam na warzywa dokładnie rozprowadzając,by były przykryte.Na wierzch kładę
mozzarellę w plastrach i posiekaną
bazylię.Przykrywam patelnię i smażę ,aż
jajka będą zupełnie ścięte.Można dopiec wierzch na grillu,ja nie ryzykowałam mając patelnię z gumowym uchwytem.Smacznego!!!