ßßß
różowy majonez1 mały słoiczek majonezu1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego4 – 5 płatów papryki konserwowejłyżeczka soku z cytrynycukier, sól, pieprzMajonez wymieszać z przecierem. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, wszystko razem wymieszać, dodać sok z cytryny, przyprawy i cukier, schłodzić.
sos musztardowy3 łyżki ostrej musztardy1 średnia cebula1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18%cukiersól, pieprzCebulę posiekać, przelać wrzątkiem, odsączyć.Śmietanę wymieszać z musztardą, cebulą, przyprawami, dodać cukier do smaku, schłodzić.
chrzan z jabłkiem2 średni korzeń chrzanu1 duże winne jabłkosok z cytrynycukierChrzan zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, jabłko na pure. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny. Chrzan z jabłkiem wymieszać, doprawić do smaku cukrem, przełożyć do słoiczka, schować do lodówki. Okres trwałości w lodówce wynosi około 7 dni.