ßßß Cookit - przepis na 3 sosy do zimnych mięs, wędlin i jajek na twardo

3 sosy do zimnych mięs, wędlin i jajek na twardo

nazwa

Wykonanie

3 propozycje błyskawicznych sosów i maczanek do mięsa pieczonego, wędlin i jajek na twardo.
różowy majonez
1 mały słoiczek majonezu
1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
4 – 5 płatów papryki konserwowej
łyżeczka soku z cytryny
cukier, sól, pieprz
Majonez wymieszać z przecierem. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, wszystko razem wymieszać, dodać sok z cytryny, przyprawy i cukier, schłodzić.
sos musztardowy
3 łyżki ostrej musztardy
1 średnia cebula
1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18%
cukier
sól, pieprz
Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem, odsączyć.
Śmietanę wymieszać z musztardą, cebulą, przyprawami, dodać cukier do smaku, schłodzić.
chrzan z jabłkiem
2 średni korzeń chrzanu
1 duże winne jabłko
sok z cytryny
cukier
Chrzan zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, jabłko na pure. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny. Chrzan z jabłkiem wymieszać, doprawić do smaku cukrem, przełożyć do słoiczka, schować do lodówki. Okres trwałości w lodówce wynosi około 7 dni.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/04/3-sosy-do-zimnych-mies-wedlin-i-jajek.html