Wykonanie
3 propozycje błyskawicznych
sosów i maczanek do
mięsa pieczonego,
wędlin i
jajek na twardo.

różowy
majonez1 mały słoiczek
majonezu1 kopiasta łyżka
koncentratu pomidorowego4 – 5 płatów
papryki konserwowejłyżeczka
soku z cytrynycukier,
sól,
pieprzMajonez wymieszać z przecierem.
Paprykę pokroić w małą kosteczkę, wszystko razem wymieszać, dodać
sok z cytryny,
przyprawy i
cukier, schłodzić.
sos musztardowy3 łyżki ostrej
musztardy1 średnia
cebula1 szklanka kwaśnej gęstej
śmietany 18%cukiersól,
pieprzCebulę posiekać, przelać wrzątkiem, odsączyć.
Śmietanę wymieszać z
musztardą,
cebulą,
przyprawami, dodać
cukier do smaku, schłodzić.

chrzan z
jabłkiem2 średni korzeń
chrzanu1 duże
winne jabłkosok z cytrynycukierChrzan zetrzeć na najdrobniejszych oczkach,
jabłko na
pure.
Owoc skrapiamy
sokiem z cytryny.
Chrzan z
jabłkiem wymieszać, doprawić do smaku
cukrem, przełożyć do słoiczka, schować do lodówki. Okres trwałości w lodówce wynosi około 7 dni.
