ßßß
porcja z kurczaka na zupę ( u mnie 2 filety)100 gramów ryżu2 garście włoszczyzny krojonej w paski1 garść mrożonego groszku3 łyżki masła1 płaska łyżka mąki pszennej1 pełna szklanka mleka 3.2%sól, biały pieprz1 łyżeczka currysiekana natka pietruszki do posypaniaFilety myjemy, kroimy na mniejsze części, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz curry), gotujemy do miękkości, wyjmujemy na talerzyk, uzupełniamy wywar, wsypujemy ryż, warzywa, gotujemy wszystko do miękkości. Wkładamy mięsko z powrotem.Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, sporządzamy złotą zasmażkę, rozprowadzamy ją szybko z 0,5 szklanki zimnego mleka, wlewamy do zupy, zagotowujemy, wsypujemy curry i dolewamy resztę mleka, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy, gotowe.Na talerzach posypujemy natką pietruszki, smacznego ! :)